Chrome OS İncelemesi


Günümüzde birçok firmanın kendine ait işletim sistemi var. Microsoft’un windows Apple’ın Mac i. Her firma kendi işletim sistemini geliştirir de Google boş kalır mı 🙂
Google kendine ait olan Chrome Bookları mayıs 2011 de Google I/O da duyurmuştu ve ilk chrome book haziran 2011 de satışa çıkmıştı. Chrome booklar içinde tahmin edeceğiniz gibi varsayıla işletim sistemi olarak chrome os geliyor.
Peki nedir bu Chrome OS ?
Chrome os Google chrome tabanlı bir işletim sistemidir. Oldukça hafif olan bu işletim sisteminin özelliği bütün işlerini google servisleri yani internet üzerinden halledilmesine yöneliktir. Örneğin bir yeni metin yazacağınız yada düzenleyeceğiniz zaman bunu bilgisayarınızdan değil de Google Docs üzerinden yapılmasına yönlendiriyor. İşletim sisteminin bu mantığı sayesinde bilgisayarınız yanınızda olmasa bile verilerinize internet üzerinden ulaşabiliyorsunuz. Google Chrome üzerinde bulunan eklenti desteğinin gelişmişliği ile ihtiyacınız olabilecek bir çok aracı mağazadan indirebiliyorsunuz. Arayüz oldukça sade ve dikkat dağıtmayan bir tasarımı var.
Dağınık masaüstü olanlar Chrome OS da böyle bir derdi olacağını düşünmüyoruz 🙂 Çünkü masaüstü ikonları kullanılmıyor .
screenshot-2016-09-24-at-15-42-17
Dosya gezgini tasarım ve kullanım kolaylığı olarak şuana kadar kullandığım (expolorer.exe dolphin thunar nemo…)  tüm gezginlerden daha iyi geldi. (Microsoft biraz örnek alsa iyi olur)


Bildirimler tahmin edebileceğiniz üzere google push bildirimleri üzerine kurulmuş bir sistem. Web sitelerinden gelen push bildirimleri sisteminizde sağda bulunan bildirim kısmında gösteriliyor.  Yine aynı şekilde Wifi , Bluetooth , Parlaklık  ve Ses ayarları sistemin sağ kısmında ufak bir pencere olarak bulunuyor. Sistem ile ilgili zaten pek bir ayar bulunmuyor . Google chrome üzerinde bulunan ayarlar kısmından bir tık fazla ayar var oda sistemi onar sıfırla gibi ayarlar.

Normalde işletim sistemlerinde fareyi tıkladığımız yerde belirir başlat menüsü fakat Chrome OS da başlat menüsü ekranın ortasında beliriyor. İlk başta garip geliyor fakat sonradan alışıyorsunuz. Bu menü üzerinden web sitelerini açabilir uygulamalarınızı başlatabilir yada sesli olarak Google’da arama yapabilirsiniz.

Fotoğraf görüntüleyicisi şuanda windows 10 da bulunan fotoğraf görüntüleyicisi ile aynı tasarıma sahip.
screenshot-2016-09-23-at-19-04-14
Windows da CMD Linux da terminal varsa Chrome OS da da ozaman crosh vardır .
screenshot-2016-09-24-at-15-47-43
Chrome OS resmi olarak şuanda sadece Google Chrome Booklarında çalışmakta. Apple tarzı diyebiliriz . (Biz monster tulpar T7 üzerinde Chrome OS 55 sürümünü test ettik)
Video İnceleme


Dijitaller'in Sunucu ve Ağ altyapısını kuran, düzenleyen. Genel olarak teknoloji ve bilim ile uğraşmayı severim . Detaylı bilgi için https://ahmetozer.org. Lütfen sorularınızı Dijitaller.com Yorumlar veya Twitter üzerinden iletin.

1 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir