ESA Samanyolu Merkezini Görüntüledi


Avrupa Uzay Ajansı‘nın (ESA) 1999’da gönderdiği  XMM-Newton Gözlemevi, Samanyolu Galaksimizin merkezine ayrıntılı bir şekilde göz attı. Ölü yıldızlar, kara delikler ve karanlık madde haritanlamasında kullanılan  XMM-Newton Gözlemevi temelinde bu gözlemi X-ışınları sayesinde yapıyor.
The_Galactic_Centre_through_the_emission_of_heavy_elements (2000 x 833)
Yapılan gözlem sonucu çekilen resimler ve kaydedilen görseller galaksimizin 1 ışık yılı uzunluğundaki alanını göstermekte. Ayrı bu alan Dünya’dan 27 bin ışık yılı uzaklıkta. (Yani ışık hızıyla oraya 27 bin yılda gideriz ama gitmek istemeyi istemeyiz, orası iyi bir yer değil) Görsellerde görünen kırmızı ve beyaz alanlar genç yıldızları ve yıldız kümelerini gösterirken mavimsi alanlar ise nötron yıldızlarını göstermekte.
X-ray_view_of_the_Galactic_Centre (1678 x 964)Galaksimizin merkezinde bulunan karadelik olan Sagittarius A* (Yay A*) ise güneşimizden milyonlarca kat kütleye sahiptir. Galaksimizin karadeliği görüntü merkezinin sağındaki (Kırmızı olarak işaretlediğim alanın içinde) parlak bulanık lekenin içinde yer aldığı biliniyor. Ayrıca resmin sağ altında ve sol altında iki tane supernova kalıntısıyla şişirilmiş süper gaz baloncuğu da görülmekte.
Kaynak: ESA (görüntülerin yüksek kaliteli halini kaynaktan bulabilirsiniz)


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir