Birçok iPhone kullanıcısının acı çektiği (iPhone 6+ ve bazı 6 kullanıcılarını burada ayırabiliriz) bir konuya değinmek, probleminizi çözmenizde yardımcı olmak istiyorum.
Öncelikle pilimizin çabuk bitmesinin en temel sebebi cihazımızın eski olması. Cihazımızı kullandığımız sürece pilimiz sürekli bitiyor ve biz de onu şarj ediyoruz. Bu döngü zamanla pilimizi yıpratıyor ve ilerleyen yıllarda kapasitesinin körelip azalmasına neden oluyor. Bir başka sebepse, donanıma yüklenen oyun ve uygulamaları çok sık kullanmamız. Oyun oynamazken pilimizin 1 günü çıkardığını gözlemlesek bile oyun oynarken, günün yarısını veya daha da azını çıkartmayıp bizi yolda bıraktığını gözlemleyebiliriz.
NOT: Appstore da çeşitli pil tasarruf uygulamaları bulabilirsiniz. Ama onların da yaptığı genel olarak aşağıda söylediklerimle paralel olduğu için uygulamalara bu yazıda girmeyeceğim.
1-Hangi uygulama pilimi tüketiyor?
Peki bunu nasıl bileceğim? Çok basit aslında. iOS8 ile gelen pil kullanımını öğrenme özelliği ile kolayca hangi uygulamanın pilimizi daha çok yediğini öğrenebiliriz.
iPhone’umuzda sırasıyla: Ayarlar-> Genel -> Kullanım -> Pil Kullanımı bölümüne girdiğimizde üst kısımda son tam şarjdan beri kullanımımızı ve telefonumuzun ne kadar beklemede kaldığını gösteriyor. Alt kısımda ise, pilimizi kullanan uygulamaların (çok kullanandan aza doğru sıralı olarak % oranıyla sıralanıyor. Yüzde kısmı, uygulamalar arasındaki kullanımı gösteriyor ne kadar tükettiğini değil.) tüketim oranlarını görebilirsiniz. Bu sayede önlem alarak kullanabilirsiniz.
2- Efektleri azaltalım 🙁
Gözümüze hoş gelen ekran geçişleri, çeşitli tıklama veya çevirme animasyonları, havalı menü geçişleri gibi birçok özelliği insan bırakmak istemese de pilimizi kullanan ayrıntılardan birisi. Karar sizin bırakmak ya da bırakmamak.
iPhone’umuzda sırasıyla: Ayarlar -> Erişilebilirlik -> Hareketi Azalt
3- Konumunuzu bu kadar paylaşmayın
Telefonumuza uygulama yüklediğimizde konum bilgisi istiyorsa gerektiğinde size bunu soruyor. Eğer Her zaman izin ver derseniz, sürekli konumunuzu göndermeye çalışır ya da gps’i sürekli aktif tutarak uykuya geçememesine neden olur. Eğer konumunuzu öğrenmesine gerek olmayan uygulamanız varsa bu uygulama için konum bulmayı kapatarak siz de pilden tasarruf edebilirsiniz.
iPhone’umuzda sırasıyla: Ayarlar -> Gizlilik -> Konum Servisleri
4- Wi-fi
Kullanmadığınızda wi-fi açık ise sürekli yeni bir wi-fi bağlantısı arayışına girer. Eğer wi-fi kullanmayacaksanız, kullanacağınız zamana kadar bunu kapatabilirsiniz.
5- Bildirimler
Çoğu uygulama açar açmaz (özellikle oyunlar) size bildirim gönderip gönderemeyeceğini soruyor. Düşünün, bu uygulamanın size bildirim göndermesine ne kadar ihtiyacınız var? Cevap hiç ise, o uyulamaya izin vermeyerek uygulamanın gereksiz bildirimler göndermesini engelleyebilirsiniz. Bu sayede hem rahatsız edilmekten kurtulur hem de pil tasarrufu sağlarsınız.
iPhone’umuzda var olan uygulamalarımızın bildirimlerini ayarlamak için sırasıyla: Ayarlar -> Bildirimler
6-Pil katili 3G
3G internet bağlantımızı kullanmadığımızda kapatmak belki de diğerlerinden daha fazla faydalı. Özellikle telefonun az çeken yerde durması da pil kullanımımızı etkileyen faktörler arasında. Tabi ki 3G yi kapatmak sizin de internet aracılığı ile gelen bildirimleri almanızı engelleyecektir.
7-Hemen güncellemeyin
Cihazınız 2 nesil önceki bir cihaz olduysa sizin cihazınıza çıkan yeni güncellemeyi hemen güncellemeyin. Biraz bekleyip biraz araştırın baktınız sıkıntı yok güncelleyin.
8- Her şeyi kapatınca ne anlamı kaldı?
iPhone’un en güzel yanı bekleme aşamasında pil tüketiminin en az seviyede olması. Ben iPhone 6 ile 1 günü rahat bir şekilde çıkartabiliyorum ama bazı kişiler için de yetersiz gelebiliyor. Bana kalırsa bu kadar kafaya takmayın ve gerektiğinde yukarıdakileri yapın. Yukarıdakileri kapatmak demek telefonunuzu o kadar eski nesil telefonlara, tabiri caizse 3310’a yaklaştırıyor. Eğer her şeyi kapatacaksak bu telefona bu özellikleri için bu kadar parayı neden veriyoruz?
0 Yorum