TÜBİTAK'ın Kabul Etmediği Proje Yurt Dışına Açılıyor!


Ülkemizde teknolojinin ve bilimin ilerlemesini en az sizler kadar biz, Dijitaller ekibi de istiyor. Ancak bu alandaki önemli isimlerden olan TÜBİTAK, son dönemlerde yaptığı yanlış hamleler ile dikkatleri oldukça üstüne çekti. Son dönemde TÜBİTAK’ın kabul etmediği proje ile NASA’nın Mars Proje Ekibine giren İlayda Şamilgil’den sonra şimdide 10. Sınıf öğrencisi Kaan Alper‘de yurt dışına çıkıyor.
TÜBİTAK tarafından beğenilmeyip dereceye bile giremeyen Kaan’ın projesi İzmir’de düzenlenen DOESEF yarışmasında Mühendislik-Enerji kategorisinde  Türkiye birincisi oldu. Bu birincilikle 2017’de Los Angeles’ta düzenlenecek INTEL ISEF 2017′de boy gösterme şansı yakalayan Kaan, burada ülkemizi temsil edecek.  Kaan Alper arkadaşımız ayrıca TÜBİTAK’ı hedef alan güzelde bir yazı yayımladı. Proje detaylarını ve yazının tamamını sizlerle paylaşıyoruz;

Gaziantep Özel Deva Anadolu Lisesinde 10. Sınıf öğrencisiyim. Taşınabilir bir uydu tasarladık. İçerisinde GPS Modülü, GSM Modülü, yükseklik sensörü, ısı-sıcaklik sensörü, basınç sensörü ve ivme sensörü bulunmakta: GSM sensörü sayesinde 1 km’lik alanda kendi cep telefonu, radyo ve telsiz ağınızı kurabiliyorsunuz. Yükseklik, sıcaklık ve açısal değerlerini kodladığımız program üzerinden canlı şekilde bilgisayarda görebiliyorsunuz. Altındaki kamera sayesinde cep telefonu ve tabletlerimizden canlı izleyebiliyoruz. Ayni zamanda içinde bir MicroSD Card modülü mevcut. Uçuş esnasındaki tüm bilgiler bu karta kaydediliyor. Dış iskeletini kendi 3D yazıcılarımızdan çıkartık ve kendimiz tasarladık. İçindeki PCB’yi de kendimiz tasarladık ve çalıştığımız firma yardımıyla çıkarttık.
Bu robot MEB ve TÜBİTAK’ın ortak düzenlediği yarışmada derece alamadı. Birde bu bir robot değil; robot dediğin uçar yada gider. Bunun pek bir özelliği yok. İşe yaramaz şeklinde jurilerden hakaretler aldık.
Ayni proje İzmir’de düzenlenen DOESEF yarışmasının 5.sinde Mühendislik-Enerji kategorisinde Türkiye 1.si seçildi. Aynı zamanda her yıl ABD’nin farklı eyaletinde düzenlenen ve 2017’de Los Angeles’te düzenlenecek INTEL ISEF 2017’de Turkiye’mizi temsil etme hakkını kazandı.
Belki paylaşılır da Tübitak’ın seçtiği gereksiz projeler yüzünden umudu kırılmış ve mühendislikten soğumuş kişilere bir örnek olur diye sizlere yazdım.

Bu sırada TÜBİTAK’da ‘papaz eriğini imam eriğine çevirme’ projesini kabul ede dursun. (Belkide TÜBİTAK, önemli projeleri kabul etmeyerek gündeme gelmelerini sağlıyordur? Ne dersiniz! )
Dijitaller ailesi olarak genç arkadaşımıza sonsuz başarılar diliyoruz ve tebrik ediyoruz.


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

1 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Burda Tübitak’ı savunmayacağım ama her yerde de “Papaz eriğini imam eriğine çevirme projesine “destek veriyor diye de manipülasyon yapılmasın. O proje normal ortaokulların teknoloji tasarım dersi için yaptığı basit bir proje. Öğrenciler yıl sonu derste tasarladıkları projeleri yılsonu hemen hemen her ortaoul bir sergi açar . bu imam eriğine çevirme projeside ordan gelme. Size patladığım için özür dilerim lakin dayanamadım.
    Velakin bu durum Tübitak’ın yanlış yaptığı gerçeğini değiştirmez. Bu olaydan da anlıyoruz Tübitak’ın acil bir yenileşmeye gitmesi gerek. İyi yayınlar.