İstanbul Boğazı’ndaki renk değişimi harika görüntülere neden olsa da kimileri bunun deprem habercisi olduğunu belirtiyor ancak öyle değil.
Eğer İstanbul’da yaşıyorsanız son bir haftadır boğazın turkuaz rengine büründüğünü görmüşsünüzdür. Normalden daha açık bir ton sergileyen boğaz enfes bir manzara ortaya koysa da bir süredir Ege açıklarında meydana gelen bir dizi depremlerden sonra halk bunun deprem habercisi olabileceğinden endişe duyuyor. Fakat, korkmaya gerek yok. Konu hakkında NASA’dan bir açıklama geldi.
NASA’dan yapılan açıklamaya göre İstanbul Boğazı’ndaki renk değişimine okyanuslarda ve denizlerde bulunan fitoplankton adı verilen bir mikro bitki organizması neden oluyor. Fitoplanktonlar milimetreden daha küçük gözle görünmeyen deniz bitkileridir ve genelde deniz canlılarını desteklerler. Ekosistemin önemli birer parçası olan fitoplanktonlar yüksek oranda karbondioksit emerler. Bu canlılar çok sayıda bir araya geldiklerinde ve güneş ışınları üzerlerine düştüğünde turkuaz bir renk ortaya çıkmakta.
Fitoplanktonlar boğaza elbette Karadeniz üzerinden gelmekte. Tuna ve Dinyeper gibi nehirlerin Karadeniz’e yüklü miktarda besin taşıması bu canlıların sayılarında artış meydana getirmekte. Bir Rize’li olarak denizin zaman zaman turkuaza döndüğünü görmüştüm ancak elbette bu kadar açık tonlu değildi. Bununla birlikte fitoplanktonlardan endişe etmemize de pek gerek yok zira NASA, bu oluşumun geçmiş yıllarda yaşananlar ile tutarlı olduğunu belirtiyor.
Sonuç; Fitoplanktonlar deprem habercisi değil.
Bilmece; Denize turkuaz rengini veren nedir? — Fitoplankton.
Kaynak; NASA-Earthobservatory
0 Yorum