Dünya'ya Yakın Hayat Barındırabilecek Yeni Bir Gezegen Keşfedildi


Komşumuz

Her yıl aslında bu tip haberler ortaya çıkıyor. Dünya’nın yakınında bir gezegen bulundu vesaire. Ne kadar da çok benzer gezegen varmış diyebilirsiniz ancak milyarlarca gezegenin olduğu galaksimizde bu çok şaşılacak bir durumda değil. Son olarak Avrupa Güney Gözlemevi‘nden (ESO) bilim insanları yaptıkları son keşif ile dikkatleri üzerlerine çekmeyi başardı.
Evimizden neredeyse 11 ışık yılı uzaklıkta bulunan yeni Dünya benzeri Ross 128b gezegeni bize yakınlığı nedeniyle Kozmik Komuşumuz olarak ifade ediliyor. Aslında 11 ışık yılı halen insanlık için oldukça uzak bir mesafe olsa da kozmik ölçekte baktığımızda tabiri caizse bir tükürük mesafesi uzaklıkta diyebiliriz.
Ross 128b gezegeni adını yıldızından alıyor, diğer gezegenlerde zaten yine bu şekilde isimlendiriliyor. Dolayısıyla bu gezegenin yıldızının adı Ross 128. Güneş’in sadece %15 kütlesinde ve Güneş’ten 2800 kat daha sönük ve dolayısıyla hayli düşük sıcaklıkta diyebiliriz. Ancak onu farklı Kızıl Cüce Yıldız sınıfında olması ve oldukça stabil bir yaşantı sürmesi. Yani radyasyon yayması zayıf ve Güneş patlamaları yapmıyor. Kısaca kendi halinde çok sessiz bir komşumuz. Dolayısıyla tüm bu detayları onu Ross 128b için ideal bir yıldız yapıyor

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR;

En Yakın Yıldızın Yörüngesinde Yaşanabilir Gezegen Keşfedildi!

Ross 128b’ye tekrar dönecek olursak  kendileri Dünya’nın 1.35 büyüklüğünde ve kendi yıldızı etrafındaki tam turu sadece 10 gün sürüyor. Aynı zamanda yıldızına da oldukça yakın. Yakınlığını daha iyi anlamanız için şunu söyleyeyim; Bizim Güneş’e olan uzaklığımızdan 20 kat daha az.

Şimdi siz Ross 128b yıldızına çok yakın, oradan yanmayalım diyebilirsiniz ancak dediğimiz gibi yıldızı oldukça soğuk. Dolayısıyla gezegenimizin yakın oluşu oldukça iyi çünkü yeterli ısıyı böylece alabiliyor. Ek olarak araştırmacılar da bu gezegen hakkında ”Şimdiye kadar keşfedilmiş en ılıman gezegen olabilir” açıklamasını yapıyorlar. Fakat keşif henüz yeni olduğu için bilim insanları gezegen hakkında detaylı bilgilere sahip değiller. Dolayısıyla gezegenin atmosferik yapısı ve bilgisi, coğrafi koşulları ve gezegenin yaşanabilir bölgede olup olmadığı gibi bilgiler bilinmezliğini koruyor. Bu bilgiler de teyit edildikten sonra son zamanlarda en vaatkar gezegen Proxima b ile karşılaştırabileceğiz.
Şimdiye kadar hayat vaad eden gezegenler ve sistemleri daha detaylı gözlemleyebilmemiz için NASA, 2019 yılında James Webb Uzay Teleskobunu uzaya fırlatacak. Aynı zamanda ESO’nun 2024 gibi tamamlamayı planladığı Extremely Large Telescope ile bu gözlemlere daha da detaylandırılabilecek.
#Kaynak: ESO The Sun 
Detaylı Bilgi: Astronomy&Astrophysics


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir