Google I/O 2015'den Notlar


Android M Geliştirici Önizlemesi Tanıtıldı <

Akıllı Ev Sistemlerine Büyük Adım

 Internet of things (IoT) için Brillo işletim sistemi geliyor. Bu işletim sistemi Android’in içinden kırpılmış olabildiğince hafifleştirilmiş bir işletim sistemi. Örneğin kapı kilidi, garaj kapısı, buzdolabı, çamaşır makinesi ve diğer sensörlü bilgi alış-verişine müsait ev aletleri gibi loT ürünleri içinde çalışacak. Android işletim sistemli akıllı cihazlar ve Chrome Web üzerinden cihazlar arası iletişimi sağlayacak.
br1
 
38

Multimedya Üzerine İyileştirmeler

Fotoğraflar uygulaması artık Google+ ile zorunlu olarak bağlı değil. Fotoğraflar uygulaması bağımsız hale geliyor. Önceden yedeklenen görseller ve videolar Google Drive kotasından düşülüyordu. Artık kota yok. 16 Megapiksel’e kadar fotoğraflar ve 1080p’ye kadar videoları saklamak sınırsız ve ücretsiz.

Fotoğraflar uygulamasının yeni özellikleri:

– Çimdik hareketi ile ekran başına düşen fotoğraf sayısını arttırıp azaltabiliyoruz.
– Örneğin belirli bir yeri gezdiniz. Bugün taksimde 70 fotoğraf çektiniz. Bunların içinden başarılı olanları seçip size otomatik albüm hazırlıyor. Gerekirse filtre ile iyileştirmeler yapıyor. Bunları yaparken cihazın hafızasını kullanmıyor.
– Çekilen fotoğraflarda insan, manzara, aile, arkadaşlar, Ali, Veli, Ayşe gibi otomatik filtreleme yapabiliyor. Yani fotoğraflarda kim olduğunu biliyor. Kendinizin ya da bir tanıdığınızın bulunduğu tüm fotoğrafları size otomatik listeleyebiliyor.
(+) butonu eklenmiş. Bu tuş ile manuel olarak kolaj, albüm, slayt vs. hazırlanabiliyor.
– Otomatik çekilen fotoğraf ve videolardan otomatik olarak müzikli özel klipler hazırlayabiliyor. (HTC zoe’den bildiğimiz bir özellik.)
– Toplu fotoğraf seçiminde windowsdan alışık olduğumuz kutu içine alma hareketi ile istenildiği kadar fotoğraf seçilebiliyor. (Mobile basılı tut tek tek seç şeklindeydi.)
– Kendi drive yedeğinizden başkalarının bulutlarına fotoğrafları veri harcamadan aktarabiliyorsunuz.
55
 
54

İnternetiniz Olmasa Bile Yapabileceğiniz Şeyler 

– Google Chrome “Daha sonra göz at” şeklinde sayfaları isterseniz indirip daha sonra kullanımınıza veri harcamadan sunabiliyor. ( Yeni güncelleme ile gelecek)
– Youtube çevrimdışı özelliği aynı şekilde kullanıma açılıyor. Videoları önceden indirip daha sonra izleyebileceksiniz. ( Henüz ülkemizde ne zaman kullanılabileceği bilinmiyor.)
– Yine aynı şekilde Google Maps artık çevrimdışı kullanılabiliyor. İstediğiniz şehirleri tam detayda indirip cihazda tutabiliyorsunuz. Offline halde iken bile sesli navigasyon çalışıyor. ( Sene içinde dendi kesin bir tarih yok. ) https://support.google.com/gmm/answer/3273567?hl=tr
59

Google Cardboard Güncellendi, VR Geldi

Google cardboard artık 6″ ekran boyutuna sahip cihazları da destekliyor. Bunun yanında geliştirilen cardboard desteği ile sanal gerçeklik(VR) özelliği arttırılmış. 360 derece açıyla çekilen videolar artık Youtube tarafından destekleniyor. 16 kamera kombinasyonuna kadar destek veriyor. Geliştirilen özel yazılımlar ve algoritmalar sayesinde dairesel biçimde yerleştirilen farklı kameralardan doğan ışık hataları düzeltiliyor, derinlik hesaplanarak gerçeklik hissiyatı üst düzeye çıkarılıyor.  Yaz aylarında bu çekimi yapmaya sağlayan yazılım (JUMP) tüketicilere içerik üretebilmesi için sunulacak.  https://www.google.com/get/cardboard/jump/
j1 j2
 

Ufak Geliştirmelerden Kısa Notlar

  • Google ses tanıma, yazma ve anlama özelliğinde kullanıcının konuşmasından anlaşılamayan kelimelerden doğan hataların oranı, tüm dillerde 2013’de %23 iken artık 2015’de %8′e inmiş durumda.43
  • Google ses tanıma özelliği, cihazda çalan müzikler hakkında tüm bilgiyi edinebiliyor. Çalan şarkı hakkında sorulan soruları detaylı bir şekilde cevaplayabiliyor.
  • Mobilden yapılan Google aramaları artık %80 az veri harcıyor ve buna bağlı olarak 4 kat hızlı çalışıyor.
  • Google Maps artık navigasyon sırasında metro, otobüs, tramvay gibi şehir içi rota alternatiflerini gösterebiliyor.

60

Android Wear

Donanım olarak artık çok daha zenginler.
29
Google Watch için batarya koruma amaçlı glance özelliği eklendi. Destekleyen uygulamalarda çalışabiliyor. Bilek çevirme ile uygulamalar arsında geçiş yapılabiliyor.
27 always on glance appsUygulama sayısı artık 4000’in üzerinde.
31
 


Bahçeşehir Üniversitesi yazılım mühendisliği bölümünde 3.sınıf öğrencisiyim. IBM Türkiye'de öğrenci elçisi olarak görev almaktayım. Yazılım benim için bir işten öte, tutku. Şu anda kendi tarayıcı oyunumu yazmakla uğraşıyorum.

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir