Güney Kutbu'ndan 1 Trilyon Tonluk Buz Parçası Koptu!


Risk var

Küresel ısınmanın etkilerini görmeye devam ediyoruz. Kısa bir süre önce Güney Kutbu’ndan devasa bir buz kütlesini koptuğu bildirildi. Kuzey Kutbu’ndan daha soğuk olan Güney Kutbu’nun Larsen C buz sahanlığından kopan dev buz kütlesi bilim insanlarını endişelendiriyor.
Aktarılanlara göre 1 trilyon ton ağırlığa sahip olan ve artık bir buz dağına dönüşen bu buz parçası esasında yaklaşık 10 yıldır izleniyordu. 2006 yılından beri çatlamaların başladığı bölgede son çatlak geçtiğimiz gün yaşandı ve artık 4 Londra büyüklüğündeki bu kütlesi karadan ayrıldı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR; Türkiye’de Paris İklim Anlaşması’ndan Ayrılabilir!

Larsen C buz sahanlığının yaklaşık bu kütlesinin %10 kadarını kaybetmesiyle sonuçlanan olay ve okyanusa kendisini bırakan dev bu dağı, bilim insanları tarafından sürekli gözlemlenecek. Titanik veya küresel ticaret yollarına herhangi bir tehlikesi olmayan buz dağının kolay kolay erimesi de beklenmiyor fakat zamanla ondan kopan parçalar sonucu eriyecek ve deniz seviyelerinin artışında rol oynayacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR; Artan Sıcaklıklar Yüzünden Uyuyamıyoruz

Fakat bir başka tehlike ise ayrıldığı bu tabakasında. Bilim insanları böylesi büyük boyutta kopmaların kalan buz tabakasının dengesini bozabileceğini söylüyor ancak bundan emin olmak için de şimdilik erken olduğunun altını çiziyorlar. Şimdilik Larsen C’yi orada tutan iki sağlam kol bulunuyor, umarım bunlar buz tabakasını orada tutmayı başarır. Tabi biz rahat durursak 🙂
Tabi belirtmek gerekir ki Larsen C’den kopan bu parçanın Larsen B ve A’yı etkileyecek mi bilemiyoruz. Fakat, 1995 yılında Larsen A’dan kopan bu parçasından 7 yıl sonra Larsen B’de kırılmalar ve ayrılmalar yaşanmıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR; Sadece 2 Derecelik Sıcaklık Artışı İnsanlığı Sona Yaklaştırabilir

Dünyanın kutup bölgeleri en hızlı bir şekilde ısınan yerlerden. Sanayiden sonra insan kaynaklı küresel sıcaklıklar 1 derece kadar artmıştı. 2015 yılında imzalanan, ABD‘nin ayrıldığı, Türkiye‘nin de ayrılmasının gündemde olduğu Paris İklim Anlaşması‘na göre küresel sıcaklık artışının 2 derecenin altında tutulması konusunda anlaşılmıştı.
Şimdi, ”1 – 2 dereceden ne olacak yahu” diyebilirsiniz. O yüzden size minik bir bilgi vereyim. Dünyanın yaşadığı son buzul çağı ile günümüz ortalama sıcaklıkları arasında sadece 5 derecelik fark vardır.
Kaynak; NASA


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir