Japonya'da Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Sayısı Petrol İstasyonlarını Geçti


Otomotiv devi Nissan, yaptığı araştırma sonuçlarına göre Japonya’da elektrikli şarj istasyonları sayısınını normal petrol istasyonlarının sayısını geçtiğini ortaya koydu. Tabi bu rakamlar sadece kendi başlarına anlam ifade etmiyorlar zira farklı etmenler de söz konusu.
Hali hazırda verilere göre Japonya’da 40.000’i aşkın elektrikli şarj istasyonu bulunurken normal akaryakıt istasyonlarının sayısı ise 35.000 civarında. Ancak araştırma sonuçları ortaya koyuyor ki elektrik istasyonlarının bir kısmı halka açık değil, akaryakıt tarafında ise hepsi halka açık.258834 (1600 x 892)
Rakamları ABD ile karşılaştırdığımızda ise 114.500 akaryakıt istasyonu bulunurken elektrikli araç şarj istasyonlarının sayısı 9.000 civarında. Ancak verilere göre ABD’de 500 Milyon’u aşkın duvar tipi priz bulunuyor. Duvar tipi prizlerin sayısı ABD’de hayli fazla olsa da otomobil alacak kişiler evden uzak kaldığında araçlarını şarj edecek istasyon bulamamaları endişelerinin olduğu belirtilirken Japonya’da bunun o kadar da önemli olmadığı söyleniyor. Zira Japonya’da hali hazırda 6469 tane hızlı şarj istasyonu bulunuyor. Bu rakam ABD’de 1686, Avrupa’da ise 3028 civarında. Daha düşük şarj istasyonları ve garajda bulunan hususi şarj istasyonları da hesaba katıldığında Japonya’da 40.000’i aşkın istasyon bulunduğu ortaya çıkıyor.Tesla_Charging_Station (2400 x 1800)
Tabi bu rakamlarda oldukça büyük bir handikap var ki oda akaryakıt istasyonlarında birden fazla pompanın dolayısıyla birden fazla aracın yakıt ihtiyacını karşılayabilmesi. Elektrik ünitelerinde bu sayı 1-2 civarında ki hızlı şarj desteklemiyorsa bir aracın şarj olması birkaç saati bulabiliyor. Tabi endüstride bulunanlar pazarın büyüyeceğini ve diğer otomotiv firmalarının Tesla’yı örnek alarak şarj istasyonları kuracağını söylüyor.
Elektrikli araçlar benim ve çoğunun istediği gibi doğa dostu ve fosil yakıtların kullanımını önlüyor. Dolayısıyla çevreye katkısı var. Tabi bunların yaygınlaşmasındaki en büyük engel akıllı telefonlarda da yaşadığımız şarj ve şarj dolum süresi. Firmaların bataryalar üstünde ciddi çalışmalar yapması gerektiğini düşünüyorum.


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir