Yeni Açıklama; Google Türkiye’den Çekilmiyor ama Android Lisansları İptal


Google ve Rekabet Kurumu arasında 2015 yılında başlayan bir soruşturma sonrasında firmaya haksız rekabete yol açıtı gerekçesiyle ceza kesilmişti. Bu soruşturmanın başlangıcında ise Yandex‘in Google Servislerinin Android telefonlarda önyüklü gelerek haksız rekabete yol açtığını söylemeseyile başladı. Gelinen noktada artık Google Android Servislerinin ülkemizdeki lisansları iptal edildiği açıklandı.

Ne Oldu, Ne Olacak?

Şimdi olay aslında biraz detaylı fakat basitleştirmek gerekirse tüm bu yaygara Yandex’in Google’ı Rekabet Kurumu’na şikayet etmesiyle başlıyor. Bilidiğiniz gibi Google, Android platformunda üretici ve geliştiricilere çeşitli servisler ve lisanslar sağlıyor.

İsteyen üretici Android’in saf hali AOSP (Android Open Source Project) sürümünü ya da Google servisleriyle bütünleşik sürümünü kullanıyor. Fakat Google, AOSP sürümünü kullanan firmalara lisans vermemekte. Dolayısıyla Samsung’tan Sony’ye kadar tüm firmalar lisanslı ve Google Servisleriyle bütünleşik sürümü kullanıyor. Geliştiriciler de aynı şekilde bu sürümü kullanmakta. Dolayısıyla bu sürümü kullanan cihazlarda Google yazılımları ön yüklü geliyor. Bu sayede uygulama içi satın alımdan tutunda uygulamaların size push bildirimler göndermesine, konum bilgisine ulaşmasına kadar her şey Google’ın servisleri sayesinde kolayca gerçekleşiyor. Böylece hem geliştiriciler hem de üreticiler ürünleri için farklı servisleri geliştirmek için boğuşmuyor.

Yandex ise bunun haksız rekabete yol açtığını dile getirerek 2015 yılında şikayette bulunuyor. Günümüze gelindiğinde ise Rekabet Kurumu, Yandex’i haklı bularak Google’ın bu şekilde ülkemizde çalışmasının mümkün olmadığını belirtiyor.

Google tarafındaysa geri adım elbette söz konusu değil. Zira Google’ın operasyon şekli bu ve bundan para kazanıyor. Burada geri adım atması emsal karar olabileceğinden bir kartopu etkisi de yaratmasu muhtemel. Dolayısıyla Google tarafından yapılan açıklama ile Aralık 2019‘dan itibaren Türkiye pazarına girecek “yeni Android cihazlar” Google Servisleri ve Lisansından mahrum kalacak. Bu en basitinden Google Play Store’u kullanamamanız anlamına geliyor.

Zararlı Sadece Türkiye

Türkiye pazarı Google için çok kazançlı bir pazar değil. Aslında herhangi bir firma içinde yüksek gelirli bir pazar değil. O yüzden bu pazardan büyük firmaların çıkması öngörülemez bir şey de değil. Nitekim Google, Türkiye’den çekilmiyor fakat sadece Android telefonlar içindeki Servislerini ve Lisanslarını iptal ediyor.

Google’a aldırdığımız bu karar en başta aslında kendi ayağımıza sıkıyor. Zira Vestel ve General Mobile gibi yerli Andorid üreticiler ve Android için yazılım geliştirenler biranda ülke pazarında kilitleniyor. Google’ın iş şekli açıkçası bence de haksız rekabete neden oluyor fakat ülkemizde Google’ın Android operasyonunu sadece Yandex için engellemek de biraz işgüzarlık gibi görünüyor.

Mevcuz Telefonum Etkilenecek mi?

Hali hazırda piyasada bulunan veya kullanmakta olduğunuz Android telefonlar bu karardan etkilenmeyecek. Güncellemeler almaya aynı şekilde devam edecek.

iPhone, iPad ve PC’ler Etkilenecek mi?

Hayır. Kararın kapsamında bu cihazlara hiçbir atıfta bulunmuyor. Sadece Android Cihazlar kararın hedefinde.

Son Olarak

Dediğimiz gibi bu karar sadece Aralık 2019 sonrasında çıkacak tüm Android cihazları kapsıyor. Yani Galaxy S11, Note 11 gibi cihazlar yeni bir karar alınmazsa Android servislerinden yoksun bir şekilde ülkemizde bulunacak. Bildiğiniz gibi Huawei de bir süredir Google Servislerini kullanamıyordu. Google, bu sorunu çözme isteğinde olduğunu belirtiyor. Açıkçası ülkemizde Android için ilerisi şimdilik karanlık duruyor ama benim düşüncem sorunun çözüleceğinden yana.

Google’ın yeni açıklamasının tam hali ise şöyle;

Türkiye’deki Android iş ortaklarımız ve kullanıcılarımız için bir güncelleme

2007 yılında Android’i birçok şirketin mobil cihazlarına güç vermek üzere, açık kaynaklı bir işletim sistemi olarak geliştirmeye başladık. O günden bu yana, Android’e milyarlarca dolar yatırım yaptığımız gibi, dünyanın her yanındaki insanlar için cihazlar ve deneyimler üretebilmeleri için üreticilere ve geliştiricilere ücretsiz olarak sunduk.

Android’e olan yatırımımız bizim için çok anlamlı, çünkü telefon üreticilerine, bazıları bizim için gelir üreten ve üreticilere müşterilerine yararlı servisler sunmalarını sağlayan popüler Google uygulamalarını önceden yükleme seçeneğini veriyoruz. Telefon üreticileri bizim servislerimizin hiçbirini cihazlarına yüklemek zorunda olmadıkları gibi, aynı zamanda bizimkilerin yanında rakip uygulamaları da yüklemekte özgürdür. Bu da bizim ancak uygulamalarımızın yüklü olması ve kullanıcıların alternatifler yerine bizim uygulamaları tercih etmeleri durumunda gelir elde ettiğimiz anlamına geliyor.

Bugün, Türkiye’de milyonlarca kullanıcı her gün arkadaşlarıyla bağlantı kurmak ve işlerini yapmak için Android telefonlarını kullanıyor. Bu da, Android telefonları satan Türk ve uluslararası üreticiler ve Türkiye’deki mobil operatörler ile mobil cihazlar için uygulamalar, oyunlar ve servisler hazırlayan geliştiriciler için ekonomik fırsatlar yaratmaktadır.

Rekabet Kurumu ile üç yıldan fazla süre çalıştıktan sonra Ağustos ayında yine Rekabet Kurumu’nca alınan bir karar üzerine, Android iş ortaklarımızla yaptığımız anlaşmalarda bazı değişikliklere gittik. Bu değişiklikler arasında, iş ortaklarımıza cihazları üzerinde Google’ın gelir üreten uygulamalarının önceden yüklenmesi konusunda sunduğumuz esnekliği çok daha yüksek bir seviyeye taşımak da yer alıyordu. Ancak, Kasım ayında Rekabet Kurumu bu değişikliklerin yeterince uygun olmadığı ve Türkiye’de bu anlaşmalarla faaliyet gösteremeyeceğimiz yönünde kanaat bildirdi.

Google olarak bu konunun olabildiğince hızlı şekilde çözümü için Rekabet Kurumu ile birlikte çalışmayı sürdürüyoruz. Bu çerçevede, Türkiye’de hızlı şekilde kanunlarla uyumlu biçimde çalışmak bizim için büyük önem taşıdığından, iş ortaklarımızla temasa geçerek kendilerini Türkiye’de yeni çıkacak Android cihaz modellerini onaylamayı durdurmak zorunda olduğumuz doğrultusunda bilgilendirdik.

Bu, Türkiye’de yeni cihaz modellerinin Google servisleri ile pazara sunulamayacağı anlamına geliyor. Halihazırda mevcut modellerin satışı ve çalışması ise normal şekilde devam edecek. Mevcut cihazlar ve uygulamalar da normal biçimde çalışmaya ve güncellemeler almaya devam edecek. Google’ın diğer ürünleri ve servisleri ise durumdan etkilenmeyecek.

Bu durumun Türkiye’deki kullanıcılar, üreticiler, uygulama geliştiriciler ve operatörler için getirdiği zorlukları anlıyor, bu sebeple Rekabet Kurumu ile birlikte çalışarak konuyu en kısa sürede çözüme kavuşturabilmeyi umuyoruz.


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir