2016 İçin AMD Savaşa Hazır: 14nm CPU, GPU ve APU!


2016 yılı için AMD ve GlobalFoundries (GF) el sıkıştılar. Yeni CPU, GPU ve APU’lar 14nm üretim sürecinde üretilecek. AMD için oldukça önemli bir hamle zire GF ile Samsung’un bir ortaklığı bulunuyor. Dolayısıyla AMD, Samsung’un teknolojilerini de kullanma şansına erişecek ve avantaj yakalayabilecek.
AMD-2016-Roadmap-2

GlobalFoundries 14nm Üretimi Onayladı!

Kısa süre önce GF tarafından bir açıklama geldi ve AMD için 14nm FinFET üretimine hazır olduklarını, örnek dökümlere de başladıklarını bildirdi. 14nm FinFET üretimi AMD tarafında yeni Zen mimarili işlemcilerde ve R400 (Arctic Islands) grafik kartlarında kullanılacak.
14nm FinFET üretiminin yanı sıra GF ayrıca dökümlerinde LPP (Low Powe Plus) teknolojisini de kullanacak. Bu sayede çekirdek hızları %10 artış gösterirken enerji tüketimi de daha tasarruflu oluyor. GF bu teknoloji yerine uzun bir süre LPE (Low Power Early) teknolojisin kullanıyordu, her iki teknolojide temel anlamda benzer diyebiliriz yada LPP, LPE’nin ikinci jenerasyonu da diyebiliriz. Ek olarak LPP teknolojisi CPU, APU ve GPU’da kullanılacak.
Globalfoundries-Samsung-14nm-FinFET-14LPE-14LPP
Bu yeni teknolojilerin hacimli üretim süreçlerinde sorun çıkardığı ve üretimi yavaşlattığına da sıkça şahit olmuşuzdur. Bu bağlamda GF bir sorun yaşarsa devreye Samsung’un üretim bantları girecek ve AMD açısından bir sorun olmayacak.

Peki 2016’da Bizleri Neler Bekliyor?

AMD-x86-Zen-Core-Architecture (1126 x 634)

  • CPU ve APU tarafında;

2016 yılında Zen mimarili işlemcilere geçecek olan AMD bu seriye büyük önem veriyor. 28nm sürecinden 14nm sürecine atlayan firma için bir sıçrayış bekleniyor. Gelen bilgilere göre Zen mimarisi, mevcut Excavator mimarisine göre çekirdek düzeyinde %40, IPC (instructions per clock) düzeyinde de %40 performans artışı sağlanacak. Yeni ön bellek teknolojisi ile daha geniş bant alanı sunacak olan Zen, GCN tabanlı grafik birimi, SMT, DDR4 bellekler ile Intel’e gövde gösterisi yapıyor.(Umarım sadece göstermekle kalmaz.) Ek olarak AMD, yarı özelleştirilmiş yongalar üzerinde de çalışıyor. (Konsollar için)
AMD-2015-2016-x86-Zen-Roadmap (1128 x 632)
APU tarafında Zen çekirdekleri yanına yerleştirilecek olan GCN tabanlı GPU ile üstün performans sunmayı hedefleyen AMD, bizlere bir sürpriz yapıyor. CPU ve APU işlemciler artık tek anakartta kullanılabilecek. Hali hazırda AM3 ve FM2+ olan anakartlar AM4 olarak güncellenecek ve ister CPU ister APU takılabilecek.

  • GPU tarafında;

Gelecek yıl itibari ile 14nm FinFET R400 serisi ekran kartlarına geçecek olan AMD ayrıca yeni 3. nesil GCN mimarisine de geçiş yapacak. CEO Lisa Su’nun yaptığı açıklamaya göre yeni ekran kartları ile Watt başına performans 2 katına çıkacak. Yani enerji tüketimi düşerken performansta ciddi oranda artacak.
AMD-GCN-GPU-Optimization-2015 (1128 x 634)
Tek artış bununla da sınırlı değil! Gelecek yıl itibari ile AMD öncü olarak HBM 2 bellek teknolojisine geçecek. Bu sayede 8GB veya 12GB HBM bellekli kartlar mümkün kılınırken 2Gbps frekans hızı ile 256Gb/s bellek bant genişliği de elde edilebilecek.


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

38 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. peki ben am3+am3 bir anakart alırsam sadece güncelleme ile kartımı am+4 Yapıp ddr 4 ram kullanabilecekmiyim halihazırdaki gigebyte am3 vya am3+ anakartlar bunu sağlayabilecekmi.ddr 4 3000mhz ramlar kullanıacakmlylm ram lar kaç paradan satılacak .elimdeki 500 vatt thermaltek mid tower kasa(wing rs)bu anakarta uygunmudur.cevap verirseniz sevinirim …illedeamd

    1. AM3 ve AM3+ anakartları yeni gelecek olan AMD işlemcileri desteklemeyecek ek olarak DDR4 bellek destekleride yom AM3 ve AM3+’ın. Yani Eğer Zen işlemcilerden alacaksanız Anakartı ve RAM’leri değiştirmeniz gerek. DDR4 RAM’ler şuanda zaten satışta fiyatlara göz atabilirsiniz. Yorumuz için teşekkürler.

    2. APU tarafında Zen çekirdekleri yanına yerleştirilecek olan GCN tabanlı GPU ile üstün performans sunmayı hedefleyen AMD, bizlere bir sürpriz yapıyor. CPU ve APU işlemciler artık tek anakartta kullanılabilecek. Hali hazırda AM3 ve FM2+ olan anakartlar AM4 olarak güncellenecek ve ister CPU ister APU takılabilecek.
      GPU tarafında; Metin kardeşim yukarıda güncellenecek ve takılabilecek yazıyor.

    3. Eğer sizi doğru anlamışsam yukarıda yazdığım ”Güncellenecek” ibaresine takıldınız. Burada güncellenecekten kastım anakartın yongasının güncelleneceğiydi. Yani yazılımsal bir şey değil, donanımsal.

  2. Merhabalar metin bey. Yeni bir laptop alicam fakat çok uzak kaldım işlemci konularına. Sanırım intel i7 işlemci konusunda 6. Nesile kadar ilerletmis, belki bi sonrasida vardır fakat malumunuz çok pahali. intel i7 ve güncel nesil olan islemcisinin AMD tarafında karşılığı hangisidir. Bu arada laptopu yazılım, java programlama için kullanıcam. Şimdiden teşekkürler.

    1. Merhaba, Laptop konusunda performans istiyorsanız tercihinizi Intel’den yana kullanmanız çok daha iyi olacaktır. Alt seviye için AMD tercih edilebilir olsa da orta ve üst seviyede tercih Intel ve Nvidia ortaklığına bırakılmalı.. en azından şimdilik.

    1. Net bilgimiz olmasada yılın son çeyreğinde erişilebilir olmasını bekliyoruz.

    2. zen işlemci ile intel arasındaki fark nasıl olacak sizin tahminiz nasıl ,zeni beklemelimiyiz,intel de yeni işlemcisni bekletiyormuş onu mu almak daha perfonmaclı olacak işlemciraz sabırsızlanıyoruziler daha ortda yok ama artık biraz sabırszlanıyoruz.yorumunuz için şimdiden teşekkürler böyle bir forum açtığınız içinde.

    3. Intel tarafında yılın ikinci yarısında Kaby Lake adlı bir seri çıkacak. Intel’in hali hazırda piyasada bulunan işlemcilerine göre çok büyük farklılıklar olmayacak yeni seride ancak elbette performans ve enerji tüketimde daha iyi olacaktır. Zen ile kıyaslama yapmak zor zira AMD büyük bir adım atıyor, tahminde bulunmak zor. AMD bir anda Intel’i geçemez ama oldukça rekabetçi olacaktır diye düşünüyorum. Aceleniz yoksa eğer Intel ve AMD’nin yeni işlemcilerini bekleyebilirsiniz, eğer aceleniz varsa tercihinizi Intel’den yana kullanmanızı öneririm. Ayrıca yorumlarınız için biz teşekkür ederiz 🙂

    4. oyunlarda işlemci perfonmancı ne kadar gerekli ve o.c işlemci perfonmancını nasıl etkiler ? Teşekkür ederim şimdiden yorumunuz için.

  3. oyunlarda işlemci perfonmancı ne kadar gerekli ve o.c işlemci perfonmancını nasıl etkiler ? Teşekkür ederim şimdiden yorumunuz için.

    1. Oyunlarda performansı etkileyen en önemli faktör ekran kartıdır. Bu yüzden sistem toplamalarında en pahalı donanım ekran kartı olmalıdır. İşlemci eğer oyunun gereksinimlerini karşılıyor ve darboğaz yapmıyorsa FPS’yi çok fazla etkilemeyecektir. Güçsüz bir işlemci ise FPS kayıpları olacaktır, bu kaybı O.C ile biraz daha iyileştirebilirsiniz.
      Eğer sisteminizi bizlerle paylaşırsanız daha iyi yardımcı olabiliriz.

    2. sadece fikrinizi alıyorum ,zen işlemciyi beklereken nasıl bir sistem toplayacam hakkında bilgilerinizden faydalanmak istedim zen çıktığında mutlak fikrinizi alacam ona gore toplamayı düşünüyom eski sistem yetiyor zaten şimdilik. teşekkürler.

  4. gtx 960 gaming 4g 4gb ekran kartı
    msı b150m bazooka ana kart
    kingstom fury black 2carpı8 16 gb ram
    seagate barracuda 1tb 3.5 rpm sata3.0 hard dısk
    kıngstom hayperx fury 120 gb SSD
    bunların hepsı 1825 tl tutuyor lutfen bana cokta pahalı olmayan ama sıstemımı de yormayan tam uyumlu bir işlemci onerebılırmısınız bır kaç gündur arayıs içerısınde yım işlemci ve monitor toplam da 2500-2600 u gecmez se çok guzel olur yani işlemci ve monitor en fazla 775 tl tutmalı lutfen yardımcı olurmusunuz

    1. 775TL’ye hem işlemci hemde monitör almanız imkansız en azından sizin sisteminiz için. GTX 960 için seçeceğiniz en doğru işlemci Intel İ5 6500 veya FX X8 8320 olmalı. Dolayısıyla monitör için fazla bir bütçe kalmıyor ne yazık ki.
      Lütfen şuradaki sistem tavsiyesi rehberimize bir göz atın.

    2. gtx960 çöp , islemci hic onemli degil 4 cekirdek olsun yeter. ekran karti en onemlisi hdmi 2.0 destegi sunmayan yani 4k tvlere baglanamayan amd goodbye. 8gb gtx 1080 gibi tek basina 4k oyunu 30-40fps oynatamayan ekran kartlarina para vermeyin.

    1. Ekran kartları çıkmaya başladı. İşlemcilerde yılın son çeyreğinde gelecek.

    1. Çok eski bir işlemci o. Takmasına takarsınız ancak elbette darboğaz yaşarsınız.

    1. Merhaba Arkadaşlar,
      Amd athlon II X4 640 3.0 ghz
      4Gb Ram
      9800 Gt 1GB 256 Bit
      400 Watt FEEl PSU
      Windows 10 64 Bit işletim sistemi bu sisteme R9 380 ekran kartı takılabilir mi?

    2. Elbette takabilirsiniz ancak işlemci bir miktar darboğaz yaşayabilir.

  5. hocam en fazla 2 bin civarı kasa toplamayı düşünüyorum yardımcı olur musunuz ? bilgisayarı hem oyun hem de normal performans için toplamak istiyorum öncelikle sorum şu amd mi intel mi ? 2 bin tl ye çıkacak maksimum özellikte kasa ne olur?

    1. Hangi oyunları hangi seviyede oynayacağınızı bilmeden öneride bulunmak zor. Şuan AMD toplamak paraya yazık olur zira çok eski mimari olacak işlemci düzeyinde. Onun yerine Intel toplamak şimdilik için daha iyi. Doların yükselmesi de kötü oldu diyebiliriz fiyatlar yükseldü çünkü.
      Aşağıdaki sistem mevcut oyunlar yüksek kalitede oynamanızı sağlayacaktır. 2.200 TL civarı bir hediyesi var.
      Intel Core i3 6098P
      WD 3.5″ 1TB Caviar Blue
      ASUS B150M PRO Gaming
      ASUS RX460 4GB
      GSKILL 16GB (2x8GB)

  6. Sistem toplama rehberindeki fiyat performans seçeneğinin sadece ekran kartını değiştirerek ”Intel Core i7 6700K Soket 1151 4.0GHz” yapsak herhangi bir sıkıntıyla karşılaşır mıyız?

    1. Yalnız Intel Core i7 6700K ekran kartı değil işlemci. Ekran kartı GTX 970.
      Oradaki önerimizde Intel Core i7 6700K’ı da taksanız veya herhangi bir ekran kartını da taksanız bir sorunla karşılaşmazsınız.

  7. yeni bilgisayar toplamak istiyorumda gtx 1080 veya 1070 çok pahalı onlarla eşdeğer özelliklerde amd ekran kartları şuanda varmı yoksa yenilerinimi beklemeliyim yada direk nvidia ekran kartımı almalıyım

    1. Şuan için GTX 1080-1070 ayarında bir AMD ekran kartı yok. 2017’nin en erken ilk yarısında AMD güçlü ekran kartlarını ve yeni mimarisini duyuracak. Şahsen Nvidia alıp geçerdim.

  8. Selamun aleykum nerde kaldı bu zen ne oldu doların daha fazla yükselmesinimi bekliyorlar ‘:)) Sistem konusunda sürekli yenilikçi olan bir ülkedeyiz ‘:))
    Ben yeni işlemciyi beklicem buna göre mini anakartlar anakartlar yenilenecekmi yani yeni çözümler olacakmı ?
    Doların düşmesi umuduyla
    1) Asus MAXIMUS VIII IMPACT Intel Z170 4133MHz O.C DDR4 Mini ITX Anakart
    2) Team 16GB(2x8GB) DDR4 Overclocking Xtreem 3600MHz Gaming Ram Soğutuculu Dual-Channel Ram
    3) Corsair Graphite 380T mini-ITX Beyaz Kasa
    4) SAMSUNG 950 Pro 512GB 2500MB-1500MB/s M.2 PCI-E 3.0 Dahili SSD MZ-V5P512BW
    Sizden Süreklilik gösterebilecek HDD tavsiyesi istiyorum
    Birde kasa için soğutucu tavsiyesi ?

    1. Aleykum selam Mami!
      Öncelikle önerimi yapayım; Sanırım üst seviye bir sistem toplayacaksınız o yüzden THERMALTAKE Water 3.0 Extreme veya benzeri iki fanlı bir soğutma tercih edebilirsin. HDD konusunda çok fazla endişe etmene gerek yok, çok ucuza kaçmamak kaydıyla alacağın herhangi bir HDD memnun edecektir. Sürekli 7/24 çalışmasını istiyorsan WD’nin RED serisi HDD’lerine de bakabilirsin.
      Sanırım işlemci konusunda henüz kararsızın. Bu sisteme güçlü bir Intel yakışır. 6700K gibi.
      Eğer AMD’nin işlemcilerini beklemeyi düşünüyorsan pek bir şey kalmadı. Önümüzdeki 2-3 ay içerisinde işlemciler ve onunla beraber uyumlu anakartlar gelecek.
      İyi günler.

  9. yeni yılınız en içten dileklerimle şimdiden kutlarım 2017 ile yeni çıkacak mimarilerin yorumlarını bekleyecez artık.

  10. Selamın Aleyküm Hocam şimdi benım 1500 1600 lira bütcem var ekran kartım var gtx 960 şimdi amd işlemcili bi sistem kullanmak istiyorum gtx 960 a uygun bir sistem öneririmisin hocam max 1700 lira
    şimdiden teşekkürler

    1. AMD’nin yeni Zen işlemcilerine pek bir şey kalmadı. Birkaç aya kalmaz gelirler. Onlar geldiğinde sistemi toplamak daha mantıklı olur. Ek olarak o bütçe ile i5 7400 işlemcili ve B250M anakart tabanlı bir sistem de toplanabilir.