Akıllı Telefon Alırken Nelere Dikkat Edilmeli


Merhaba arkadaşlar, bugün sizlere akıllı telefon alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlatmaya çalışacağım.
Bildiğiniz üzere ülkemizde akıllı telefon tüketimi oldukça fazla ve her yeni çıkan modeli alma gibi bir çaba sarf ediliyor.
İşte ilk dikkat edilmesi gereken bu. Kendinize soru sorun ve kendiniz değerlendirmeye çalışın. Benim bu telefona ihtiyacım var mı? Veya yeni telefon bana ekstra ne verebilir? gibi soruları kendinize sorun. Cevaplarını bir bilgi deryası olan internette araştırın. Elinizdeki ve almak istediğiniz telefonu karşılaştırın.
Bu karşılaştırma biraz daha teknik detay istiyor. İlk olarak ekran ile başlayabiliriz. Ekranın kalitesi ve sağlamlığını gözden geçirin. Bir koruma ile kaplanıp kaplanmadığını araştırın sonra ise ekranın üretim teknolojisine bir göz atın. Tavsiyem IPS ekran veya AMOLED ekran türevlerinde ki ekranlara yönelmeniz yönündedir. Tabi ekranın çözünürlüğünü de araştırmalısınız. Elinizdeki telefon zaten bu ekran özelliklerinde ise yeni bir modele geçmenize gerek yok.
iphone 6
İkinci olarak ise donanım bazında bir araştırma yapmanız gerekmektedir. Yine aynı şekilde elinizdeki akıllı telefonun donanımı ile almak istediğiniz cihazın donanımını karşılaştırın. İnternetde ki videolara göz atın size güzel bilgiler verecektir. Ama size bir uyarım daha olacak donanım üzerinde uygulanan sentetik testlere
(bkz: AnTuTu Benchmark) aldanmayınız.
Bu testler gerçeği yansıtmıyor ve kullanıcılara yanlış tercihte bulunmasına neden oluyor.
Bir tüyo daha vermek gerekirse akıllı telefon alırken donanımın daha çok işlemcinin en son mimariye sahip olmasına dikkat edin ve bir sonraki telefonunuz yine yeni mimariye sahip bir model olsun.
section_0_product
Üçüncü bir diğer faktör ise tasarım ve malzeme kalitesi. Alacağınız telefonu elinizle bir inceleyin. Telefonun malzemesinin kalitesine mümkün olduğunca bakın ve elinizle biraz fazla zorlamadan ama bükmeye çalışın gıcırdama sesinin gelmediğinden emin olun.
Tasarım da ise size pek bir şey diyemem çünkü bu konu biraz da kişisel zevke giriyor. Akıllı telefonun gözünüze hoş gelmesine dikkat edin. Mesela benim için cihazın çerçeve kalınlığının fazla olmaması önemlidir.
Dördüncü önemli faktör ise kamera diyebiliriz. Kameraların teknik özelliklerine internetten çok rahat ulaşabilirsiniz.
Düşük ışıkta ve iyi ışıkta nasıl çektiğini araştırmalısınız. Demekte fayda var megapiksel olayına fazla takılmayın. Daha düşük megapiksel değerinde ki kamera daha iyi ve kaliteli çekimler yapabilir. Kameralar eğer sizin için önemli ise karşılaştırmaları izleyin ve mağazaya gidip elinizde ki model ile ufak bir kıyaslayın.
Son ama en önemlisi fiyat diyebiliriz. Akıllı telefon alırken dikkat etmeniz gereken en önemli unsur fiyat ve bütçenizdir.
Bütçenize uygun telefonlar almaya dikkat edin. Telefon alırken taksit veya kredi işlerinden olabildiğince uzak durmanızda yarar var çünkü firmalar yıl içinde 1-2 üst model duyurabiliyor. Bu olduğu zaman ise taksiti bitmeyen telefonunuz alt modelde kalabiliyor.Yani demem o ki bütçenizi aşan telefonlar almayın. Eğer alacaksanız da biraz sabredip paranızı biriktirip almanızda fayda var.
Sony-Xperia-Z3-vs-Sony-Xperia-Z2
Bu olayı bir örnek senaryo ile anlatmak daha iyi olabilir.
Mesela elimde Sony’nin Xperia serisinden Z2 modeli var. Diğer tarafta ise yeni çıkmış olan Xperia Z3 model olsun.
İkisini kıyaslarsak ekran çözünürlüğü ve kalitesi bakımında değiştirilecek bir fark bulunmuyor. İkisi de FullHD çözünürlükte ve gerekli teknolojiler ile güçlendirilmişler.
Donanım tarafında ise yine benzer yapıdalar. İşlemci tarafında aynı mimariye sahip aynı işlemci serisinden farklı işlemciler kullanılıyor.
Performans olarak Xperia Z3 biraz daha iyi olsa da Xperia Z2 çokta altta kalmıyor.
Kamera konusunda da Xperia Z3’te geliştirmeler olsa da elimdeki modelden pekte bir farkı bulunmuyor.
Ve fiyat Xperia Z3 yeni çıktığından ve fiyat olarak benimkisinden yüksek. Üstelik performans anlamında da bana o farkı yansıtamıyor ve bu yüzden üst modele geçmeme gerek yok.
Umarım size faydalı bir yazı sunabilmişimdir. Akıllı telefon alırken bu öneriler aklınızın bir köşesinde bulunsun ve ihtiyacınızın olup olmadığına karar verin. Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle, esen kalın.


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir