NASA Bir Tane Daha Yaşanabilir Gezegen Keşfetti


ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) yaptığı uzay araştırmaları ve keşifleri ile dünyamız hakkında çok daha
geniş bilgiler edinmemizi sağlıyor. NASA bugün çok önemli bir keşfe daha imza attı. 2009 yılında fırlatılan Kepler Uzay Teleskobu yeni yaşanabilir gezegenler arasına giren Kepler-452b‘yi keşfetti.

452b_artistconcept_comparisonwithearth

Kepler teleskobu güneş sistemlerinin Goldilock bölgesinde araştırma yapıyor. Bu bölge ”Yaşanabilir mesafe” olarak belirtiliyor. NASA tarafından açıklana bilgiye göre Kepler-452b bu bölgede Dünya’ya en çok benzeyen gezegen olma konumunda. Bu bölgede keşfedilen diğer gezegenler  Dünya’dan ya çok büyük yada çok küçük oluyorlardı. Kepler teleskobu şuana kadar 4175 gezegen adayı keşfetti ancak bunlardan sadece 1028 tanesi gezegen konumunda.
Kepler-452b, bu zamana kadar keşfedilen yaşanabilir gezegen konumunda keşfedilen 12. gezegen olmakta. Fakat bu 12 gezegenden sadece 9 tanesinin büyüklüğü ve sıcaklığı uygun seviyelerde. Belirtmek gerekirse Samanyolu Galaksisi’nde yer alan yıldızların yüzde %17’sinde Dünya benzeri gezegen olduğu düşünülüyor. Düşük gibi bir rakam olsa da milyarlarca yıldız olduğunu var sayarsak oldukça iyi bir rakam olduğunu söyleyebiliriz.

fig5-scale_of_452_system

Yeni keşfedilen Kepler-452b gezegenine geçecek olursak, bizden 1400 ışık yılı uzakta olduğunu söylemekle giriş yapalım. Yaşanabilir mesafede yer alan gezegen dünyamızdan çapı %60 daha büyük ancak şuana kadar keşfedilen yaşanabilir mesafedeki en küçük gezegen. Yapılan açıklamaya göre gezegen su ve kayalıktan oluşuyor. Ancak verilen bilgilere göre gezegen çoktan sera etkisi dönemine girmiş bulunmakta. Yani ışınlar gezegenin yüzeyini ısıtacak ve suyu buharlaştıracak. Dolayısıyla Su yoksa yaşamamızda bir nevi imkansız oluyor. Ama ümitlerimizi kaybetmenin bir anlamı yok sonuçta ayak basmış değiliz. Kepler-452b gezegenimiz kendi Güneşi etrafındaki dönüşü 385 günde tamamlıyor.

fig3-searchinghabwrlds

Kepler 452 sisteminde yer alan Güneş’e geçtiğimizde ise bizim Güneş’imizin kuzeni ile karşılaşıyoruz. Yıldız bizim Güneş’imizden yaklaşık olarak çapı %10 daha büyük ve %20 daha parlak ancak sıcaklıkları neredeyse aynı. Aynı zamanda 1.5 milyar yıl daha yaşlı ve yaklaşık 6 milyar yaşında. Yazımızın sonuna gelsekte konu hakkında çok daha uzun yazmak isterdim ancak okumayacağınızı biliyorum 🙂 Ayrıca unutmadan ekleyeyim, NASA yaptığı açıklamada hala uzaylılarla karşılaşmadıklarını belirtti.. Aşağıda ki ilgili videoyu izlemenizi öneririm. Bir sonraki yazımıza kadar kendinize iyi bakın.


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir