Tüm Detaylarıyla Bulunan 7 Gezegen; Trappist-1


NASA tarafından geçtiğimiz ayın sonlarına doğru Trappist-1 adının verildiği yeni bir güneş sisteminin keşfinin yapıldığı açıklandı. Dünya benzeri gezegenlerin olduğu sistem hayli dikkat çekici.

Dijitaller olarak her zaman teknoloji değil aynı zamanda bilim haberleri yapmayı da seviyoruz. Güzel bir araştırma ile Trappist-1 sistemini size detaylıca aktarmak ve anaakım medyanın şişirmesinden bilgileri arındırmak bizim görevimiz. Kendimizi övmemiz bu kadar yeter, şimdi başlayalım.
NASA’nın Spitzer Uzay Teleskobu ve daha birçok gözlemevinden yapılan çeşitli incelemeler sonucunda uzakta bir yerde Trappist-1 adlı cüce yıldızın etrafından dönen 7 adet ötegezegen keşfinin yapıldığı açıklandı. İlginç olan ise bu 7 gezegenin Dünya ile benzerlikler göstermesi.
‘’Ötegezegen – Exoplanet – ‘’ bizim Güneş Sistemi’mizin dışında keşfedilen tüm gezegenlere verilen bir isimdir.

Yıldızı Tanıyalım


7 gezegene geçmeden önce sistemdeki yıldıza bakmamız gerekiyor öncelikle. 2015 yılının sonlarında ilk kez fark edilen yıldız adını Trappist Teleskobu’ndan alıyor. Kırmızı cüce sınıfına giren ve dolayısıyla çok soğuk bir yıldız olan Trappist-1’in yüzey sıcaklığı 2.300 derece dolaylarında.
Bizim Güneş’in ki ise 5.500 derece civarında. Trappist-1 dediğim gibi ‘’cüce’’ bir yıldız. Güneş’in sadece %8 kütlesine sahip ve sadece %11’i kadar olan bu yıldızın 1 Milyar yaşında yanı genç bir yıldız olduğu düşünülüyor. Bizden uzaklığı ise 40 Işık Yılı yani 380 Trilyon km. Bu arada Trappist-1 boyut olarak Jüpiter’e çok benziyor.

7 Gezegen mi?

Bulunan 7 gezegen b,c,d,e,f,g ve h olarak isimlendirildi (Bkz; Trappist-1h gibi). Güzide medyamız Trappis-1 etrafında dolanan 7 gezegenin yaşanabilir olabileceğini belirtse de bu yanlış.
Bu gezegenlerden ‘’b,c,e,f ve g’’ olanların boyutu Dünya ile benzer yapıda. Diğer ikisi ‘’d ve h’’ ise Mars’a daha yakın boyutlarda. Ancak bu 7 gezegenin sadece 3 tanesi ‘’e, f ve g’’ yaşanabilir bölge içerisinde yer alıyor.
‘’Yaşanbilir Bölge – Habitable Zone – kısaca bir yıldızın yörüngesindeki gezegenin yüzeyinde, suyun sıvı halde kalabilmesi için gerekli olan yörünge uzaklığıdır.

B gezegeni;
Yıldızına olan uzaklık yaklaşık 1.6 Milyon km. Kütle bakımından Dünya’nın %85’i kadar olan gezegen yarçap bakımından bizden %9 daha büyük. Yüzey sıcaklığı yüzlerce derece. İnsan yaşayamaz.
C Gezegeni;
Yıldızından 2.2 Milyon km uzakta. Kütle bakımından Dünya’dan %38, yarıçap bakımından %6 büyük olan gezegen biraz sıcak. Ancak Dünya benzeri bir yaşamın olabilmesi pek mümkün değil.
D Gezegeni;
Yıldızından 3.2 Milyon km uzakta. Kütle bakımından bizim %41’imiz kadar olan gezegenin yarıçağı bizim %77’miz kadar. Kayalık bir yüzeye sahip olduğu düşünülen gezegen yaşanabilir bölge kuşağının hemen kıyısında yer alıyor. Orada yaşama ihtimalimizin olduğu kadar ölme ihtimalimiz de var. Ölmek bi’ tık daha yüksek.
E Gezegeni;
Yıldızından 4.2 Km uzakta. Dünya’nın %62’si kadar kütleye ve %92’si kadar yarıçapa sahip gezegen yaşanabilir bölgede yer alıyor. Kayalık yapıda olduğu tahmin edilen gezegenin atmosferinden helyum ve hidrojen olabileceği verilerine ulaşıldı. Yüzeyinde su sıvı halde kalabilir.


F Gezegeni;
Yıldızına uzaklığı yaklaşık 5.5 Milyon km olan gezegen, kütle bakımından Dünya’nın %68’, kadar. Yarıçap bakımından ise Dünya’dan %4 daha büyük. Kayalık yüzeye sahip olduğu düşünülen gezegende su yine sıvı halde kalabilir.
G Gezegeni
Yıldızından 6.8 Milyon kilometre uzaklığa sahip. Düna’nın kütlesinin 1.34 katı olan gezegen yarıçap bakımından 1.13 kat daha büyük. Kayalık yapıdaki gezegen yaşanabilir bölgede olan son gezegen. Suyun sıvı halde kalabilmesi mümkün.
H Gezegeni
Kendi yıldızından 9 Milyon kilometre uzakta bulunan gezegenin kütlesi bakımından elimizde bir veri bulunmuyor ancak yarışa olarak Dünya’nın 0.76’ kadar olduğu farzediliyor. Muhtemelen çok soğuk ve buzul bir gezegen olabilir.

Yaşam Var mı ya da Biz Gitsek Yaşayabilir miyiz?

Şimdi Trappist-1 yıldızı 1 milyar yaşında ise orada gelişmiş bir canlı varlığının olması çok zor. Hatta çok hücreli bir yaşam bile yoktur. Bkz; Dünya’da yaşamın gelişmesi.
Trappist-1’in kızılötesi düşük düzeyde yani burada şanslıyız ancak gezegenler yıldıza oldukça yakın. Yani yıldızdaki değişimler gezegenleri doğrudan etkileyebilir. Kaldı ki atmosferel koşullar hakkında da bir bilgimiz yok. Manyetik alanlar hakkında da yok.
Her şey bir yana orası bizden 40 IŞIK YILI UZAKTA. Yani çok uzak. İnsanlığın yaptığı en hızlı araç Juno, saatte 265.500 kilometre hıza ulaşmıştı. Bu hıza rağmen Dünya’dan Jüpiter’e gitmesi 5 yıl sürdü. Jüpiter-Dünya arası sadece 869 milyon kilometre… Yada şöyle söyleyeyim; Işık hızında gitsek bile 40 yıl sürer oraya gitmemiz.
Kaynak 1Kaynak 2


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir