2015 Yılı PC Satışları İçin Kötü Geçti, Pazarda Daralma Devam Ediyor


2015 yılı genel itibari ile zaten pekte iyi bir yıl değildi. Aynı şekilde geçtiğimiz yıl PC pazarına da kötü bir etki bıraktı. Dünyaca ünlü analiz ve araştırma kuruluşu IDC’nin raporlarına göre masaüstü ve dizüstü PC satışları 2008’den buyana en kötü yılını geçirdi.
2008 yılından sonra ilk defa 300 Milyon satış rakamının altında kalan PC pazarında 2015 yılında 276 Milyon civarında satış gerçekleştirildi. Pazarda yer alan ilk beş şirket arasından sadece Apple’ın pazar payını arttırması da bir diğer önemli gelişmeler arasında.

pc market share 2015
Dünya Genelinde 2015 Yılı PC Pazarı

Apple büyümü sağlasa da lider hala %20 civarı pazar payıyla Lenovo oldu. 57 Milyon satış gerçekleştiren Lenovo, 2014’e göre %3’lük büyüme kaybetti. Hemen ikinci sırada yer alan HP, 53 Milyon satış gerçekleştirdi ve pazarın %19 civarına hakim oldu. Üçüncü sırada Dell, 39 Milyon PC satarken yine diğerleri gibi düşüşe boyun eğdi.
Dördüncü sırada yer alan Apple, %6.2 büyüme göstererek 20 Milyon Mac satışı gerçekleştirdi. Listedeki en sert düşüş ise %18 ile Acer Group oldu. 2015 yılının 4. çeyreğine baktığımızda ise ilk 5 firma arasında Acer’ın yer almadığını görüyoruz. Listede 4. sırada yer alan Asus, satışlarını 2015’in son çeyreğinde arttırmış aynı şekilde Apple’ın da son çeyrekte satışları artmış durumda. Geriye kalan diğer firmalarda düşüş son çeyrekte de devam etmiş.
Dünya Genelinde 2015, 4. Çeyrek PC Pazarı
Dünya Genelinde 2015, 4. Çeyrek PC Pazarı

Satışlara doğrudan etki eden mobil pazardaki gelişmelerde PC pazarında oldukça etkili. Eğer 2016 yılı mobil pazar için canlı ve diri geçerse PC kanadında düşüşler yine yaşanabilir. PC tarafında VR’ın gelişi belki bir nebze satışları arttırabilir fakat bu da sadece pazarın üst segmeteki modellerin satışına etki eder.


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir