İyisiyle ve kötüsüyle 2016 yılı geride bırakmamıza oldukça az bir süre kaldı. 2016 yılı aslında bilim dünyası açısından oldukça heyecanlı geçti diyebiliriz. Önemli buluşlar ve bilgiler elde edildi. Yeni gezegenler keşfedildi ve daha birçok şey yaşandı. Dijitaller olarak sizler için 2016’da olan önemli bilim gelişmelerini bu yazıda topladık.
-
Hedef Mars!
Önde gelen ülkeler ve uzay ajansları 2016 yılında hedefin artık Mars olduğunu açıkladı diyebiliriz. ABD, NASA, Avrupa, ESA, Roscosmos, SpaceX ve daha birçok ülke ve ajans Mars için çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor. Mars’ı yakın gelecekte kolonileştireceğimiz açıklanırken yörüngesine ve yüzeyine araçlar indirmeye devam ediliyor. 2022 ve sonrasında Mars’a yolculukların başlaması bekleniyor.
-
Güneş’e En Yakın Yıldızın Yörüngesinde Yaşanabilir Bir Gezegen?
Güneş’ten sonra Dünya’ya en yakın olan yıldız Proxima Centauri, bizden sadece dört ışık yılı ötede bulunuyor. Gözlemcilerin keşfettiği ve Proxima b olarak adlandırıldığı ötegezegen hayatın sürdürülebileceği yaşanabilir bölge içerisinde yer alıyor olabilir. Belki gelecekteki yeni evimiz olabilir kendisi.
-
Juno, Jüpiter’e Başarıyla Ulaştı
Bundan tam 5 yıl önce 2011 yılında Atlas 551 roketi ile fırlatılan Juno, başarılı bir şekilde Jüpiter’in yörüngesine konumlandırıldı. 5 Temmuz’da yörüngeye giren Juno bizlere oradan çarpıcı görseller ve bilgiler göndermeye devam ediyor. Kendine oralarda dikkat et Juno!
-
İnsanlığa Rağmen Ozon Tabakası İyileşiyor
Dünyayı mor ötesi ışınlardan koruyan ozon tabakasındaki devasa delik 2000 yılında yaptığı zirveden bu yana CFC (kloroflorokarbon) seviyesindeki azalma sayesinde 4 Milyon kilometrekare küçüldü. En iyi ihtimallerde deliğin tamamen kapanması 2060’lı yılları bulabilir. Sonuçta doğa yavaş işleyen bir süreç.
-
Mars Toprağında Yetişen Ürünler Yenebilir
Marslı filmini izlediyseniz hemen Hub’ın içerisinde ekilen patatesler aklınıza gelmiştir. İşte o aslında hayli gerçekleşebilir bir sahne zira bilim insanları oluşturdukları örnek Mars toprağında son derece sağlıklı 10 adet ürün yetiştirmeyi başardı. Turp, bezelye, çavdar ve domates bunlardan birkaçı.
-
SpaceX, Roketini Yere İndirmeyi Başardı!
Birkaç denemenin ardından Nisan’da SpaceX’in okyanusun ortasındaki hareket halinde olan bir platform üzerine roket indirerek tarih yazdığı anı hatırlıyor musunuz? Büyüleyici bir andı. Şirket ilk defa fırlattıkları bir uzay roketini gerisin geri istedikleri noktaya indirdi. Bu sayede uzaya gitme maliyetleri arasında yer alan roket kalemi devreden çıktı çünkü tekrar tekrar kullanılabilir.
-
Mars Yüzey Aracından Selfie
NASA’nın Mars yüzeyinde dolaştığı Curiosity Rover yüzey aracı gezegeni gezerek yaşam koşullarını keşfediyor ve verileri bize gönderiyor. Mars’ın Namib Kum Tepeciği’nde o da selfie çılgınlığına uyarak ‘’önce selfie’’ dedi ve görseli gönderdi. Güzel çıkmıştı.
-
İlk Uzay Ülkesi Asgardia
Dünya’dan sıkıldınız mı? O zaman yeni ülkeniz Asgardia size kapılarını sonuna kadar açıyor! Dünya yörüngesinde dolanan devasa bir uzay istasyonu projesi olan Asgardia, internet üzerinden vatandaşlık başvurularını topluyor. Bir Asgardialı olarak, sizi ülkemize davet ediyor. (Her ne kadar ortada bir şey olmasa da)
-
Kütle Çekim Dalgaları Kantılandı
2016 yılında Lazer İnterferometre Kütle Çekim Dalga Gözlemevi (LIGO) 1.3 milyar yıl önce çarpışmış olan iki kara delikten gelen kütle çekimsel dalgaları tespit etmişti. Bu küçük dalgaları ilk defa görüşümüz oldu. Ayrıca bu sayede Albert Einstein’in 100 yıl önce ortaya attığı Genel Görelilik Teorisi doğrulanmış oldu.
-
Güneş Sisteminde Bir Gezegen Daha Olabilir
Bilim insanları güneş sistemimizin en dış kısımlarında, Plüton’dan 10-20 kat daha uzakta, devasa, Neptün boyutlarında bir gezegenin olabileceğini buldu. Henüz varlığı kanıtlanmamış olsa da oralarda bir yerde olduğu tahmin ediliyor. Eğer kanıtlarsan Güneş Sistemi’mizi bir elden geçirmek gerekecek.
-
Dünyayı Gezen Güneş Enerjili ilk Uçak
Pilotlar Bertrand Piccard ve André Borschberg, dünya çevresinde yaptıkları güneş enerjili 26,000 millik destansı uçuşu bitirirken Solar Impulse 2’yi Abu Dabi’ye indirdi. Bu başarı çevre dostu araçlara ilham kaynağı olacak.
-
Pandaların Nesli Artık Tükenmiyor
Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği, pandaları nesli tükenme tehlikesi altında olan hayvanlar listesinden çıkarıp “savunmasız hayvanlar” listesine aldı. En sevimli ayıcık türü olan Pandalar için çok iyi bir haber. Unutmadan Kraliçe Kelebek popülasyonu da önemli gelişmeler gösterdi.
0 Yorum