İnternette Gezinirken Dikkat Edilmesi Gerekenler


Merhabalar,
Uzuuun bir aradan sonra başka bir yazımla sizlerle birlikteyim. Sanırım yazacağım şeylere en güzel başlık olarak bunu bulabildim. Dikkat edilmesi gerekenlerden daha ziyade bilgileriniz korumak, spam maillerden uzak durmak, internette dolaşırken sıkıntı yaşamamanız için nelere dikkat etmelisiniz birazcık bahsetmek ve ufak ipuçları vermek istiyorum.

Kural 1: Dibini görmediğin kuyuya inme

Orada burada gördüğünüz reklamlar, “Şok! Son hali şaşırttı!” “Vah vah kızcağıza ne yapmışlar…” başlıklı videoymuş gibi karşınıza çıkan facebook gönderilerine tıklamamakla işe başlayabilirsiniz. Bu tarz gönderiler genelde kişi listenizin yarsı etiketlenerek paylaşılır. Garipsemeniz gereken ilk nokta budur. Bunun yanında, karşınıza çıkan her linke kesinlikle tıklamamalısınız. İnternet aleminde muhakkak güvendiğiniz siteler vardır. Bunları kullanabilirsiniz. Arama motorlarında araştırma yapıyorsanız, bana kalırsa 2.sayfadan sonrasına fazla göz atmamanız. Çünkü bilgi oranı düşerken, sahte içerik oranı bir hayli artmakta.

Kural 2: Her yere e-posta adresini girme

Ücretsiz dijital oyun keyi alırken, %100 indirime girmiş yazılım lisansları alırken, tek seferlik uğradığınız bir sitede bilgiye ulaşmak isterken sizden kayıt istiyorsa e-posta adresinizi girmeniz gerekiyor. Hatta bu tarz siteler sizlere “bültene abone ol” gibi bir kutucuk işaretletiyorlar. Dikkatinizden kaçarsa ve sizde o tiki kaldırmazsanız, gelen kutunuzun çöplük olma yolunda ilk adımlarını atmışsınız demektir. Bunun için, tek kullanımlık e-posta adresi almakta yarar var. Almak dediğime bakmayın sadece tek tık yapmanız yeterli. Tek kullanımlık e-posta servislerinden en bilindik olanı: http://www.fakemailgenerator.com/

Kural 3: Telefon numaranızı bilmediğiniz sitelere vermeyin

Kimse size, tek tıkla iphone 6 kazanma şansı vermez. Film, müzik indirirken telefon numaranızı sormaz. Bu yüzden bildiğiniz sitelere, özellikle saçma sapan tek tıkla telefonunu gir şunu şunu kazan diyen sitelere kesinlikle telefon numaranızı girmeyiniz. Dolandırıcı olmakla beraber telefon numaralarınız ajanslara satılabilir. Buda demek oluyor ki her yerden bir sürü reklam SMS’i alacaksınız.

Kural 4: Sahte indirme butonlarına dikkat

Dosya indirme ve yükleme servislerinin sıkça yaptığı oyunlardan biri. İndirme butonuna benzer başka bir reklam içerikli buton konuyor. Bu butona bastığınız zaman başka bir siteye yönleniyorsunuz. Haydaaa deyip siteye geri döndüğünüzde ve dikkatli incelediğiniz esas indirme butonun daha aşağıda olduğunu görüyorsunuz. Genelde zararı bulunmasa da sizi keriz yerine koyup üzerinizden para kazanmak isteyen adamlara göz yummamalısınız.

Kural 5: Sponsorlu indirme programları

Mesela ine dosya indirme sitesi üzerinden dosya indirmeniz gerekiyor olabilir. İndir butonuna basınca sitenin adı.exe uzantılı bir dosya inmiş olarak görebilirsiniz. Yani bu site önce onun indirme programını kurmanızı istiyor, sonra onun üzerinden istediğiniz dosyayı indirmenizi istiyor olabilir. Biz buna sponsorlu indirme programları diyoruz. Kurulum aşamalarında dikkat etmezseniz bize bir sürü program kurdurtup, varsayılan tarayıcınızı, anasayfanızı değiştirmesine izin verebilirsiniz. Hatta reklam dolu toolbarlar yüklemesine izin vermiş olabilirsiniz. Bilinmeyen indirme siteleri sizden önce indirme programını kurmanızı istiyorsa hemen o dosyayı bırakın ve uzaklaşın. Riske gerek yok.

 Kural 6: Sosyal medya hesaplarınıza dikkat edin

Bir yere kayıt olurken/giriş yaparken sizlere bunun için illede sosyal medya hesabınızla yapmanız gerektiğini söylüyorsa şüphelenmeye başlayabilirsiniz. Ayrıca bilmediğiniz facebook/twitter uygulamalarına katılırsanız, adınıza gönderi paylaşılabilir. Bu gönderiler çoğu zaman hoş olmayan gönderiler olmakla birlikte facebook veya twitter’a girmiş olduğunuz her bilginin sızdırılmasını da neden olabilir. Bu yüzden sosyal medya hesaplarınızda detaylı bilgileriniz bulunursa, bilinmeyen facebook uygulamalarını kullanmamaya ve bilinmeyen sitelerde facebook üzerinden giriş yapmamaya özen göstermenizi öneririm.

Kural 7: E-posta adresiniz olabildiğince özel olmalı

Bana kalırsa şu zamanda en önemli kurallardan bir tanesi. Malum bilindik firmalar üzerinden, sahte e-postalar yollanılarak bilgisayarınıza virüs bulaştırmaya çalışıyorlar. Artık kendinize özel e-posta adresi alma zamanınız geldi. Bu e-posta adresinizi arkadaşlarınızdan, çalıştığınız insanlardan başka kimse bilmemeli. Sosyal medya, forum/site üyeliklerinin vs bulunduğu e-mailiniz ise bir rafta öylece kalmalı. Bu sayede özel olarak kullandığınız e-posta adresiniz internet ortamanına düşmeyeceği için bu tarz virüslere ve spam maillerine rastlamanız oldukça düşük olacaktır. Eposta hesabı açmanın ücretsiz olduğunu düşünürsek bence vakit kaybetmeden yeni bir tane e-posta almanızı öneririm.

Bu maddeleri gündelik kullanıma indirerek sizlere aktarmak istedim. Şuanda aklıma gelenler bunlar. Eğer sizde bu yazıya bir şeyler katmak isterseniz lütfen yazının altında bulunan yorumlar kısmından bizlere görüşlerinizi iletmekten çekinmeyiniz. İnternette güvende olmanın en güzel yolu, kullanıcı bilincinden geçer.
Esen kalınız.


Bahçeşehir Üniversitesi yazılım mühendisliği bölümünde 3.sınıf öğrencisiyim. IBM Türkiye'de öğrenci elçisi olarak görev almaktayım. Yazılım benim için bir işten öte, tutku. Şu anda kendi tarayıcı oyunumu yazmakla uğraşıyorum.

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir