TRAPPIST-1 Gezegenlerinde Yaşamın Kaynağı Su Keşfedildi!


Belki?

Bu yılın başalarında bilim dünyası son derece heyecan verici bir keşife imza attı. Burnumuzun ucu uzaklığında diyebileceğimiz 40 ışık yılı (378 Trilyon kilometre) uzaklıkta keşfedilen ve Trappist-1 yıldızının yörüngesinde dolanan 7 adet Dünya benzeri gezgen keşfedildi ve bunlardan üç tanesi yaşanabilir yörünge içerisinde yer alıyor. Şimdiye kadar bazı araştırmacılar gezegenlerde suyun olduğuna inanıyordu fakat son gelişme nu inancı kanıtlıyor.
Hubble Teleskobu ile yapılan gözlemler ve ölçümlerde sistemin dış gezegenlerinde önemli ölçüde su keşfi yapıldı. Bu, diğer gezegenlerde özellikle yaşanabilir bölge içerisinde yer alan üç gezegende ‘yaşam’ ihtimalini agresif derecede arttırıyor.

Tüm Detaylarıyla Bulunan 7 Gezegen; Trappist-1

İsviçre’deki Cenevre Üniversitesinden gökbilimci Vincent Bourrier liderliğindeki araştırma ekibi Hubble’ın STIS adlı tayfölçerini kullanarak sistemdeki gezegenlerden yayılan morötesi ışımayı inceledi. Bunun amacı gezegenlerde sökülerek atılan su buharını bulmaktı ve öylede oldu. Trappist-1 yıldızının yoğun morötesi ışıması, tarih boyunca gezegenlerin çok miktarda su kaybettiğini ortaya koyuyor. Tabi gezegenlerin su kayıpları yıldızlarına olan uzaklık ile orantılı diyebiliriz. En dıştakiler daha az su kaybediyor.

Sonuçlar, son sekiz milyar yılda en içteki gezegenler, TRAPPIST-1b ve TRAPPIST-1c’nin, 20 Dünya Okyanusu değerinde su kaybettiğini gösteriyor. Bununla birlikte, yaşanabilir bölgede yörüngede olan e, f ve g’yi içeren dış gezegenler, daha az su kaybetmiş fakat yine de yüzeylerinde bol miktarda sıvı su bulunduruyor olabilir.
Elbette bu veriler tek başına çok fazla bilgiyi bizlere vermiyor olsa da gelecekte daha net ve kesin incelemeler ile gezegenlerin hayatları ve mevcut halleri konusunda bilgi edinmemizi kolaylaştıracaktır. Yakın bir zamanda serviese girecek olan James Webb Uzay Teleskobu bu iş için biçilmiş kaftan olacak.
Kaynak 1Kaynak 2NASA


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir