Windows Phone’a Ne Oldu, Niye Tutmadı?


Bu başlığı görünce aslında içinizden ne geçtiğini az çok tahin edebiliyorum; “Doğru ya, bir aralar Windows Phone vardı…”
Microsoft’un Windows Mobile işletim sistemini sonlandırmasının ardından firma tamamıyla son kullanıcı odaklı yeni mobil işletim sistemi olan Windows Phone’u 2010 yılında MWC fuarında duyurmuştu. İlk sürümü Windows Phone 7 olan OS, sonradan Windows Phone 8, Windows Phone 8.1 ve son olarak 2015 yılında Windows 10 Mobile sürümlerine güncellendi.
Gerek Microsoft tarafından gerekse de biz yayıncı ve tüketiciler tarafından Windows 10 Mobile’dan daha doğrusu Windows Phone’dan hayli umutluyduk ve başarılar bekliyorduk. Ancak görünen o ki bu büyük beklentiler ve umutlar yerini tarihi bir başarısızlık öyküsü almış durumda.
Windows Phone (WP)’un hali hazırda pazar payı %0,03 seviyesine kadar gerilemiş durumda. 2015’in son çeyreğinde %1.1 olan pazar payı, 2016’nın son çeyreğinde bu seviyeye geriledi. Yani WP’nin pazardan silindiğini söylememiz hiçte yanlış olmayacaktır.

Peki Ne Oldu da Windows Phone Başarılı Olamadı?

Aslında ‘ne olmadı da Windows Phone başarılı olamadı’ desek daha doğru olur. Bence başarısızlığın en büyük kaynağı Microsoft’un yarattığı beklenti. Microsoft her etkinliğinde WP için ‘’öyle olacak, tüm platformlar birleşecek, çok güzel olacak vb’’ açıklamalar yaparak hem merakı hem de beklentiyi yükseltti. Ancak sayın Microsoft, eğer ürünün bir ürün değilse onu övmen daha büyük zarara neden olur. Nitekim öyle de oldu.
WP cihaz alan kullanıcılar, inceleyen yayıncılar işletim sisteminin son derece hızlı çalıştığı konusunda hemfikirler ancak bu düşünceden sonra bir cümle geliyor; ‘’Çünkü sistemin içi boş.’’
WP’nin bir diğer büyük sorunu ise geliştiriciler tarafından yeterli desteği görememiş olması. Bunun teknik kısmına girmemize gerek yok ancak geliştiriciler iOS ve Android’e uygulama geliştirirken çok daha rahatlar. Microsoft bu rahatlığı doğru zamanda veremedi.
Windows Phone’un bir diğer eksiği ise popüler uygulamaların bir türlü sisteme gelemeyişi oldu –bu da geliştiriciler ile ilgili-. Dolayısıyla kullanıcılar basit bir Instagram için bile çok uzun süre bekledi. Olan bazı popüler uygulamaların da arayüzlerinin tabiri caizse “çöp” olması, kullanıcıları soğutan başka bir detay oldu.
Bir diğer eksiklik ise Microsoft’un diğer üreticilere WP’yi iyi pazarlayamamasından kaynaklı. Samsung, LG, Sony, HTC, Huawei gibi önemli isimler WP cihazlara hep soğuk kaldı. Evet birkaç model üretildi ancak bunlar başarısızlıkla sonuçlandı. WP cihaz üreteceklerden yeterli destek göremeyen Microsoft, bu işi için Nokia ile anlaştı. Ancak bunda da başarılı olamadı.
Buradaki başarısızlığın büyük bir payı bence cihazların donanımsal kabiliyetlerinden kaynaklı. Zira Microsoft, WP cihazların içerisinde Android cihazlarda bulunan aynı donanımları koyuyordu –çoğunlukla Snapdragon-. Ancak Microsoft, işletim sistemlerinin çok hızlı çalıştığını savunarak cihazlarında makul bir donanım koymayı tercih etti. Bu hamle onları kağıt üzerinde geri kalmalarına neden oldu.
Şimdi bir tüketici olarak düşünün. Aynı fiyattaki WP cihaz donanımsal olarak Android cihazdan daha güçsüz, siz hangisini tercih ederdiniz?

Evet, bir de fiyatlandırma olayı var. Microsoft bu tarafı da ne yazık ki başaramadı. Giriş seviyesini ayrı tutarsam orta ve üst seviye modeller F/P bazından oldukça kötü notlar aldı. Üst seviye modeller üstelik benzer fiyatlı rakiplerinden daha düşük donanım sunuyordu.
Microsoft’un Windows Phone konusunda yaptığı ya da yapamadığı şeyleri sayfalarca saymaya devam edebiliriz ancak bunu bu kadar uzatmaya gerek yok.
Microsoft, doğru zamanda doğru hamleyi yapamadı. Doğru zamanda doğru cihazı çıkaramadı. Kısaca proaktif bir strateji yaratamadı ve yaptığı hamlelerde oldukça geç kaldı. Dolayısıyla milyonlarca dolar zarar kaçınılmaz oldu.
Windows Phone, 7 yıllık bu tarihinde ulaştığı en yüksek pazar payı %3,6 olarak gerçekleşti.
Peki sizce Windows Phone’un başarısızlığındaki en büyük pay nedir?


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir