2016 Internet Özgürlüğü Raporu; Türkiye Sınıfta Kaldı!


Hiçbir kar amacı gütmeyen ve sayılı ülkelerde şubesi bulunan Freedom House, çeşitli alanlarda ülkelerin özgürlüklerini konu alan raporlar yayınlayarak nabız tutuyor. Son olarak Freedom on the Net 2016 raporunu yayınlayan kuruluş, internet özgürlüğünü konu alıyor.
Raporda öne çıkan bulgular ise şu şekilde;

  • Dünyada internet özgürlüğü 2016’da dahil olmak üzere 6 yıl üst üste geriledi.
  • Tüm internet kullanıcılarının üçte ikisi – yüzde 67 – Hükumet, askeri ya da aile sansürünün olduğu ülkelerde yaşıyor.
  • 38 ülkede yetkililerin sosyal medya üzerinde paylaşım yapan, yorum atan yada beğenen kimseleri cezalandırdığı görülüyor. Küresel internet kullanıcılarının %27’si bu ülkelerde yaşıyor.

Raporda hükümetlerin internete uyguladığı sansürün özellikle hükümet karşıtı protestolar sırasında yapıldığı ve bilginin hızla yayılmaması adında sosyal medya platformalarının erişime kapatıldığı belirtiliyor. Ayrıca son dönemde WhatsApp ve Telegram gibi anlık hızlı mesajlaşma ve  sesli görüşme sunan uygulamalarında yasaklandığının üzerinde duruluyor.

Türkiye’de İnternet Özgür Değil

turkey-freedom-internet
Yayınlanan rapora göre Türkiye, internet özgürlüğünde 61 puan alarak ”Özgür Olmayan” ülkeler arasında yerini almış durumda. Aynı raporda Estonya ve İzlanda 6 puan ile lider konumda. Onları 16 puan ile Kanada, 18 puan ile ABD, 19 puan ile Almanya izliyor. Singapur, Azerbaycan, Lübnan ve Güney Kore ise ”kısmen özgür” alanına giriyor. Raporda, internet özgürlüğünün en kötü oldu yer ise 88 puan ile Çin. Onun hemen arkasında ise Suriye ve İran 87 puan ile duruyor. Aynı şekilde Rusya’da 65 puan ile özgür olmayan ülkeler arasında.

Türkiye, bu raporda ilk defa ''özgür değil'' sınıfına girdi. İnternet özgürlüğünün yıldan yıla düştüğü görülüyor.
Türkiye, bu raporda ilk defa ”özgür değil” sınıfına girdi. İnternet özgürlüğünün yıldan yıla düştüğü görülüyor.

Şimdi belirtmemiz gerekir ki bu rapor internet sansürünün haklı sebepten yadan haksız sebepten uygulanıp uygulanmadığını bizlere göstermiyor. Sadece olup biteni yansıyor. Raporda Türkiye için düşülen notlar arasında yasaklamaların en çok yaşanan bölgenin Güney Doğu olduğu ve bunun nedeninin terör olduğu belirtiliyor. Yine Türkiye’de ki erişim engellemelerinin hemen hemen hepsinin terör saldırıları nedeniyle yapıldığı belirtiliyor. Kısaca ülkemizde yaşanan internet problemlerinin ana sebebi terörizm olarak gösteriliyor.

Dünyadaki İnternet Kullanıcılarının Sadece %24’ü Özgür

internet-freedom
Rapora göre tüm internet kullanıcılarının sadece %24’ü gerçekten özgür bir internet kullanımına erişebiliyor. %29’luk bir kesim ise kısmen olarak özgür bir internet kullabiliyor. Dilimin en büyüğünü oluşturan %35’lik kısım ise interneti özgür bir biçimde kullanamıyor. (%12’lik kısım değerlendirme dışında tutulmuş.)
Bunun yanında 2013 yılından bu yana kullanıcıların internet üzerindeki hesapları yüzünden ceza yemesi de giderek artıyor. Örneğin Tayland kralının evcil hayvanına hakaretten ceza alınması yada Suudi Arabistan’da ateizmi yayma çalışması yürütmek, LGBTI desteklemek konularında cezalar alınması söz konusu hale gelmiş.
65 Ülkenin 2016 yılı İnternet özgürlük raporu için buraya
Türkiye’nin raporunu görmek için buraya
2016 İnternet Özgürlüğü raporunu görmek için buraya tıklayabilirsiniz.


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir