IBM ve Sony, 330 TB Veriyi Küçük Manyetik Bant’a Sığdırdır!


50’ler aradı, kasetlerini geri istiyorlar.

IBM ve Sony’nin ortak çalışmasında yeni bir veri depolama devrimi ortaya kondu. Kristalleri, hologramları yada DNA’yı falan unutun, bu çözüm geçmişten tanıdığımız bir şey ile gerçekleşiyor.
50 yılı aşkın manyetik bant teknolojisini aslında yakından biliyorsunuz. Kaset çalar (adı sanırım Teyp oluyor 😀 ) yada Floppy Disketlerde bu teknoloji kullanılmaktaydı. Ancak IBM’in hatırlarsanız floppy diskler 2 megabayt veri tutabiliyordu.
Ancak Sony ve IBM ortaklığında yoğun araştırmalar ve yeni teknolojik geliştirmeler ile avuç içi uzunluğunda bir manyetik banda tamı tamına 330 terabayt (TB) veri depolayarak kırılması güç bir rekora imza attılar.

Bununla birlikte veriyi fiziksel bir yapıya manyetik bant gibi bir yere koyduğunuzda aslında saklama ömrünü de oldukça arttırıyorsunuz. Optik diskler ve hatta flash bellekler aslında pekte o kadar güvenilir değil.
Bununla birlikte Internet of Things (Nesnelerin İnterneti) cihazları git gide yaygınlaşmaya başladıkça elde tutulması çok güç, büyük bir veri yığını ile karşı karşıya kalacağız –kurumsal tarafta. Dahası, sunucularda, veri tabanlarında, bu verileri güvenilir bir şekilde tutmak, gerektiğinde yönetmek oldukça önemli bir hal almakta. Yeni geliştirilmiş Manyetik bant bu alanda önemli bir  potansiyele sahip olabilir.

Manyetik bant teknolojisi her ne kadar eskisi gibi olmasa da sonuçta temelinde fiziksel bir yapı. Dolayısıyla yüksek yoğunluklu kayıt yapmak için manyetik bant ile manyetik başlık arasındaki mesafenin olabildiğince azaltılması gerekiyor. IBM ve Sony’nin geliştirdiği çözümde bu 0 –sıfır-. Tabi manyetik bant teknolojisinde kayıt ve oynatmada en büyük tehdit sürtünme. Bunun için de Sony tarafından geliştirilen bir kayganlaştırıcı bu tehlikeyi de azaltıyor.
Tüm bunları topladığımızda, şerit şeklinde ve avuç içi büyüklüğündeki bir manyetik bant, 330 TB veriyi içerisine almayı başarıyor. Yeni teknik, inç başına 201 GB veri yazılmasına olanak tanıyor. IBM, 2015 yılında yaptığı deneme de manyetik bant üzerine 220 TB veri yazabilmişti.
Kaynak; Sony


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir