Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından operatörlere gönderilen bir tebligat ile VPN servislerinin kapatılması istendi. Bildiğiniz gibi normal kullanıcılar VPN servislerini yasaklı yada erişime engellenmiş sitelere girmek için kullanıyor fakat aslında VPN servisleri hem devlet hem de şirketler tarafından oldukça fazla kullanılan servislerden birisi konunda.
Kapatılması istenen servisler arasında; Tor Project, Zenmate VPN, VPN Master, Hotspot Shield VPN, Psiphon, TunnelBear, Zero VPN, VyprVPN, Private Internet Access VPN, Espress VPN, IPVanish VPN bulunuyor.
VPN servislerinin kapatılmasının nedeni dediğimiz gibi işlevleri itibariyle erişime engellenmiş sitelere girmeye yarıyor. Haliyle geçtiğimiz saatlerde uygulanan Whatsapp, Twitter, Instagram ve Facebook’a erişim engeli VPN kullanılarak aşılmakta. Ancak VPN servislerinin engellenmesi noktasında acemice bir kararın verildiğini düşünüyoruz.
- Ayrıca Bakınız; DNS , VPN , Proxy Nedir ? Ne kadar Güvenlidir ?
Zira, VPN servisleri sadece bireyler tarafından kullanılmıyor. Bankalar, noterler ya da şirketler VPN kullanıyorlar çünkü adı itibariyle Sanal Özel Ağ (VPN-Virtual Private Network) bu servisler son derece güvenli. VPN ile şirketler, bankalar, noterler internette bu sayede güvenli bir tünel açarak işlemlerini yapıyor.
Dolayısıyla VPN servislerini engellemek ülkede ekonomiyi hatta devletin kendi işlerinde bile tıkanmalara sebebiyet vermekte. Örneğin Noterlerin kullandığı OpenVPN’i servisini engelleme, bireyleri, şirketleri ve de devletin işleyişini etkiliyor. Belirtmek gerekir ki L2TP protokollü servisler kapatılıyor (Şimdiden söyleyeyim SSTP protokollü servislere yönelin 😀 ). Dolayısıyla kullanıcılar farklı VPN servislerine yönelebilecekleri gibi mevcut yasaklanan servisler de protokollerde yada portlarda değişiklikler yapabilir. Tahminimizce kararın geri alınması muhtemel.
0 Yorum