Hollanda 2030 Yılına Kadar Kömür Santrallerini Kapatacak


Yenilenebilir enerji, hemen şimdi!

Görünen o ki önümüzdeki 50-100 yıl içerisinde benim çocuklarım başka bir gezegende halı saha maçı oynamayacak ya da ip atlamayacak. Dolayısıyla yaşayabildiğimiz tek gezegen Dünya’nın olabildiğince sağlıklı bir ortam olması hem bizim hem de geleceğimiz için çok değerli, önemli.
Buna giden yol da elbette karbon salınımını düşürmek, küresel ısınmayı azaltmak ve doğayı kirletmemek. Son yıllarda ülkeler özellikle yenilenebilir enerji hakkında ciddi adımlar atmak. Son olarak AB üyesi Hollanda’da 2030 yılına kadar ülkedeki tüm kömür santrallerinin kapatılacağını açıkladı. Ortaya konan yol haritasına göre 2021 yılında da karbon salınımını kapsayan cıva, azot dioksit, kükürt dioksit emisyonları ve enerji için kullanılan kömür hacmi de ciddi şekilde kısıtlanacak.

Maasvlakte 3, yakın tarihte inşa edilen üç yeni Hollanda kömür santralinden biridir ve yakında üçüde kapatılacak.

Yakın geçmişe baktığımızda Almanya, 2050 yılına kadar, Finlandiya, 2023 yılına kadar, Fransa, 2030 yılına kadar İngiltere ise daha yakın bir tarihte kömür santrallerini kapatacak. Yine bu ve bazı ülkelerde de nükleer enerji tesislerinin artık yavaştan kapatılmasını da görüşüyor, yol haritasını oluşturuyor. Şimdi aklıma gelen bu konuda Güney Kore var. G. Kore, nükleer enerjiye bağımlı bir ülke ve 2030 yılına kadar tüm santralleri kapatmayı planlıyorlar, ayrıca güneş enerji santralleri gibi yenilenebilir enerji santrallerine ciddi bir yatırım yapma niyetindeler.
Aslında Türkiye‘nin bu konuda bir bakımdan diğer rakiplerine göre daha avantajlı olduğunu düşünüyorum. Bildiğiniz gibi ülkemizin bir enerji açığı bulunuyor daha doğrusu enerjiyi dışarıdan alma gibi bir durumumuz var. Dolayısıyla elbette bu dışarıya olan bağımlılığı bitirmeliyiz ancak bunu yenilenebilir enerji santralleriyle yapmamız geleceğimiz açısından daha faydalı olacaktır. Maliyetler evet daha yüksek olacaktır ancak biraz uzun soluklu düşünmemiz gerek. Bu ülkelerin ise enerji bağımlılığı çok yok. Dolayısıyla mevcutları kapatmak, varsa yatırımları durdurmak, yeni santral maliyetlerinin altına girmek ve tarihlere yetiştirmek daha fazla maliyet demek.
#Kaynak; ClimateChangeNews Reuters


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir