Teknoloji Devleri Trump'ın Göçmen Yasağına Karşı Tek Ses Oldu!


Bildiğiniz üzere Donald Trump kısa süre önce ABD’nin yeni başkanı oldu. Birçok polemik ve tepki ile karşılanan yeni liderin son imzaladığı kararname ise bu sefer Teknoloji devi şirketlerin de tepkisini çekti. Trump’ın imzaladığı son kararnamede göçmen konusununda kısıtlamalar geliyor;  İran, Irak, Sudan, Yemen, Libya ve Somali ve Suriye için geçerli olan kararnameye göre bu ülkenin vatandaşları ABD’ye giremiyor.
Tabi bu durum içerilerinde binlerce göçmen barındıran Slikon Vadisinin dev şirketlerinin ciddi tepkisine neden oldu. Bir Rus göçmeni olan ve Google’ı kuran Sergey Brin tepkisini ‘’Buradayım çünkü ben de bir göçmenim’’ cümleleriyle ifade ederken Google CEO’su Sundar Pichai’de hoşnutsuzluğunu dile getirirken çalışanlarını ABD’ye dönmeleri konusunda uyardı.
Bununla birlikte Apple CEO’su Tim Cook‘da yaptığı açıklamada çalışanlarının dünyanın en yeteneklileri olduğunu ve din, dil, vatan gibi farklılıkların sorun olmadığını belirtti ve çalışanlarının bu kararnameden etkilenmemeleri için ellerinden geleni yapacaklarını ekledi.


Tesla ve Spacex’in CEO’su aynı zamanda da Trump’ın danışmanı konumundaki Elon Musk ise bu kararın ülke sorunlarını gidermek adına en iyi yol olmadığını, karardan etkilenen pek çok kişinin de bunu hak etmediğini Twitter hesabından söyledi.

Sanat dünyasında Simon Helberg ve Jocelyn Towne’un tepkisi.

Trump karşıtı söylemleriyle de bilinen Mark Zuckerberg ise kendi aileleri arasında da göçmenlerin olduğunu belirterek karardan endişeli olduğunu ifade etti. Bununla birlikte ABD’nin yardıma muhtaçlara kapılarını açması gerektiğini, gerçek tehdit olanlar üzerine yoğunlaşılması gerektiğini söyledi.
Bir göçmen ve Microsoft CEO’su olan Satya Nadella, Linkedln’de paylaştığı iletide 76 çalışanının bu durumdan etkilendiğini, göçmenlerin ise hem Microsoft, hemde ABD ve dünya için olumlu olduğunu ve bunu savunmaya devam edeceğini belirtti.
Trump’ın göçmen kanununa Linkedin, Lyft, Mozilla, Twitter ve Netflix gibi birçok dev firma tepki göstermiş durumda.
Şahsi görüşümü belirtmek gerekirse; 21. YY’da bu konunun tartışılması, globalleşmiş bir dünyanın sorununun bu olması bile başlı başına bir saçmalık.


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir